Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Skarpsill är den lilla och sill den stora

Småskaligt kustfiske prioriteras med förnyade regler

HaV har beslutat om en ny tioårsperiod för överlåtbara fiskerättigheter i det pelagiska fisket efter framförallt sill, skarpsill och makrill. I beslutet höjer myndigheten kvoterna för det kustnära fisket. Avsikten är att gynna småskalighet, öka tillgången på lokalt fångad fisk och förbättra förutsättningarna för nyetablering.

Ett sätt att bekämpa sjögull är att placera ramar med duk över unga plantor som precis kommit upp ur vattnet tidigt på säsongen. Foto: Peter Olsson, Ingmars Drönartjänst/Havs- och vattenmyndigheten.

Statliga satsningar för ökad biologisk mångfald

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar 21 miljoner kronor till länsstyrelsernas arbete för att förbättra livsmiljöerna i sötvatten. Satsningen ska bidra till att stärka arbetet med att uppnå miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag genom att bland annat stärka skyddet av värdefull natur och genomföra restaurering.

Fortsatt förbud av torskfiske i östra Östersjön

EU:s fiskeministrar beslutade sent igår kväll den 14 oktober om kvoter för fisket i Östersjön under 2020. Beslutet gäller torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Ministerrådets beslut innebär bl a ett fortsatt förbud mot riktat yrkesfiske av torsk i östra Östersjön. Även fritidsfiske av torsk i östra Östersjön förbjuds från och med 1 januari 2020 i torskens huvudsakliga utbredningsområde.

Ökade kontroller av räkfiske börjar idag till havs, land och luft

HaV, startar idag utökade kontroller av räkfisket tillsammans med Kustbevakningen, både på land, till sjöss och från luften. Kontrollerna kommer att ske under resten av året längs hela västkusten. Särskilt fokus kommer att läggas på kontroll av fördelningen mellan kok- och råräka samt kontroll av vilka redskap som används.

Sand fylls i markbädd

Ny vägledning för prövning av små avloppsanläggningar

Havs- och vattenmyndigheten publicerar nu en ny vägledning för ansökan och anmälan om små avloppsanläggningar. Ett av vägledningens syften är att ansökningsprocessen hos kommunerna ska bli mer likartad och gå smidigare, men även att avloppsanläggningarna ska nå sin fulla reningspotential och få en lång livstid. En ny metod för bestämning av grundvattennivå är en av nyheterna i vägledningen.

Provgrop sandigt material

Ny vägledning för prövning av små avloppsanläggningar

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, publicerar nu en ny vägledning för ansökan och anmälan om små avloppsanläggningar. Ett av vägledningens syften är att avloppsanläggningarna ska nå sin fulla reningspotential och få en lång livstid men även att ansökningsprocessen ska bli mer likartade och gå smidigare både för kommuner och för fastighetsägare.

Ett hållbart samhälle

Den svenska vattenkraften ställer om för ett hållbart samhälle

Nu överlämnar Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät ett gemensamt förslag till en nationell plan om att omprövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. En nationell helhetssyn och hur samordning och vägledning inför omprövningarna ska gå till beskrivs.

Fiskerikontroll

Stora skillnader mellan rapportering och kontrollresultat för sillfisket i Östersjön

En betydande del av fisket efter sill och skarpsill i Östersjön redovisar stora skillnader mellan rapportering och kontrollresultat vid landningar av fisket. I genomsnitt redovisar fiskarna 56 procent sill i fångsten medan kontrollerna visar 27 procent. Variationen är dock stor. Detta visar den sammanställning som HaV har gjort över kontroller genomförda under första kvartalet 2019.

Efter samråd – klart för start av årets siklöjefiske

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om ett tak på 700 ton i årets siklöjefiske. Siklöjan fångas för sin rom och fisket förvaltas i samråd mellan HaV och fiskets organisationer i Norrbotten med utgångspunkt i biologisk rådgivning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Den 9-12 september arrangeras ICES, internationella havsforskningsrådets, konferens ASC 2019 i Göteborg.

Inbjudan: Internationell vetenskapskonferens om hållbara hav i Göteborg

Den 9-12 september arrangeras ICES, internationella havsforskningsrådets, konferens ASC 2019 i Göteborg. På plats finns representanter för forskning, politik och civilsamhälle inom det marina området. Medverkar gör också landsbygdsminister Jennie Nilsson. Under konferensen diskuteras bland annat hur vi kan använda haven samtidigt som vi tar hand om och vårdar våra marina resurser.

Invasiv signalkräfta foto Sofia Brockmark

HaV föreslår nya regler för att hindra spridning av kräftpest

HaV, skickar idag ut en remiss om kompletterande bestämmelser för att möjliggöra för fortsatt fiske av signalkräftan, men samtidigt för att minimera risken för att den introduceras och sprids. De nya reglerna föreslås gälla från den 1 januari 2020.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden