Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Nya miljoner ger fler chansen att bli av med uttjänta fritidsbåtar

    På båtretur.se får du hjälp att skrota din gamla uttjänta fritidsbåt på ett miljöbra sätt. HaV stöttar det nationella insamlingssystemet med 3 miljoner kronor för att få bort fler gamla båtar från naturen. Skrotningsbidraget är tidsbegränsat fram till 31 december 2022.

  • Regeringen fattar beslut om Sveriges första havsplaner

    Hur bör havet användas på bästa sätt? Svaret finns i de havsplaner som regeringen nu fattat beslut om. Havsplanerna har tagits fram av HaV i tät samverkan med över 150 organisationer. I samband med beslutet har regeringen gett Energimyndigheten, HaV och flera andra centrala myndigheter i uppdrag att tillsammans ta fram planeringsunderlag för ytterligare områden för havsbaserad vindkraft.

  • Havsmiljön måste förbättras: HaV beslutar om 14 nya åtgärder

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, presenterar nu ett uppdaterat åtgärdsprogram för havsmiljön för åren 2022-2027. Programmet, som innehåller 14 nya åtgärder, tar upp allt från farliga ämnen och skonsammare fiskeredskap till invasiva arter och marint skräp. Det omfattar även åtgärder från det första åtgärdsprogrammet; vissa har modifierats medan andra fortsätter oförändrade.

  • 43 nya miljoner till vattenvård

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu ökat stöd till länsstyrelserna för deras arbete med restaurering av påverkade vatten samt kalkning av försurade vatten. Sammanlagt tillförs länsstyrelserna ytterligare 26 miljoner kronor för restaurering samt 17 miljoner för kalkning under åren 2021- 2022.

  • Sveriges miljöfarligaste vrak töms på olja

    Nu ska oljan tas upp från Skytteren, som ligger på 74 meters djup 10 km utanför Lysekil. Vraket klassas som Sveriges miljöfarligaste. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, leder operationen. Skytteren kan innehålla så mycket som 400 000 liter olja.

  • Siklöjebeståndet i Bottniska viken minskar

    Beståndet av siklöja har minskat kontinuerligt de senaste åren. I höst kan därför max 454 ton siklöja fångas – en halvering jämfört med 2020. – Det är nödvändigt beslut för att det ska finnas fisk kvar i framtiden. Beståndet som helhet har blivit mindre och mängden unga siklöjor har minskat kraftigt, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Laxfiskepremiär i Bottenviken

    Den 17 juni startar årets laxfiske i Bottenviken. Det är ett unikt och viktigt fiske som har stor regional och lokal betydelse, både för de som fiskar och för kustekonomierna. HaV:s fältkontrollanter kommer bland annat att besöka företag som handlar med lax och göra landningskontroller av den lax som tas i land.

  • Gäddorna längs södra ostkusten får stärkt skydd

    På kusträckan från norra Uppsala län och ner till och med Kalmar län inför Havs- och vattenmyndigheten, HaV, skärpta fiskebestämmelser efter förslag från länsstyrelserna. Beslutet innebär bland annat nya fredningsområden för att skydda gädda, gös och abborre och fångstbegränsningar för öring.

  • Kronprinsessan och utrikesministern deltar på digitalt Antarktis-symposium

    Tisdagen den 23 februari deltar H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Utrikesminister Ann Linde på ett digitalt symposium om Antarktis ekosystem i ett förändrat klimat och Sveriges roll som ordförande för Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR).

  • Mångmiljonstöd ska ge tryggare dricksvattenförsörjning

    64 miljoner kronor, uppdelat på två år. Det fördelar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, till länsstyrelserna runt om i landet. De i sin tur stöttar lokala miljöprojekt som ska säkra bättre vattenhushållning och ge tryggad tillgång till dricksvatten.

Visa mer