Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

HaV håller fast vid stopp för årets räkfiske

HaV håller fast vid stopp för årets räkfiske

Svenskt fiske av räkor i Kattegatt och Skagerrak förbjöds 30 november. Men Sveriges Fiskares riksförbund vill att räkfisket öppna igen under två dagar, 27 och 28 december. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, avslår den begäran. - Vi stoppade räkfisket eftersom 98,4 procent av kvoten är uppfiskad. Om vi tillåter fiske igen riskerar vi den svenska kvoten överskrids, säger Karin Hermansson på HaV.

EU-möte om fiskekvoter för Västerhavet

EU-möte om fiskekvoter för Västerhavet

EU:s jordbruks- och fiskeministrar beslutar i veckan om nästa års kvoter för bland annat torsk, sill och makrill i Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön. Vid mötet i Bryssel tas även frågor om fiskedagar, licenser och skyddade områden upp. - Sverige har en viktig roll här genom att verka för att nå ett så hållbart fiske som möjligt, säger Karin Linderholm från Havs- och vattenmyndigheten.

Möte om hur marmorkräftan ska stoppas

Möte om hur marmorkräftan ska stoppas

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Sigtuna kommun bjuder nu in landets kräftexperter till ett möte för att stoppa spridningen av marmorkräftan. Fyndet av den främmande, invasiva arten gjordes i Märstaån i november. - Det är viktigt att åtgärder sätts in snabbt, annars hotar den våra inhemska kräftor och den biologiska mångfalden, säger Sofia Brockmark, utredare på HaV.

Flera ansöker om att få dumpa snö i vatten

Flera ansöker om att få dumpa snö i vatten

Snömassor orsakar inte bara tågstopp och trafikkaos. Bortplogad snö innehåller också föroreningar som vägsalter, oljor och tungmetaller. - Det finns ett generellt förbud mot att dumpa snö i hav, sjöar och vattendrag. Men vi kan utfärda dispenser som tillfälliga lösningar om dumpningen inte påverkar människors hälsa och miljön negativt, säger Caroline Carlsson på Havs- och vattenmyndigheten.

HaV ger bidrag för att göra fiske enklare

HaV ger bidrag för att göra fiske enklare

Nu ska det bli enklare att ha koll på vilka fiskeregler som gäller för fritidsfisket i Sveriges fem stora sjöar och utmed kusten. Havs- och vattenmyndigheten ger 600 000 kronor i bidrag till projektet ”Nationella fiskeregler” som leds av länsstyrelsen i Jönköpings län. Pengarna ska bland annat gå till att utveckla en hemsida som blir gemensam för landets alla länsstyrelser

Ny EU-satsning för att få renare hav

Ny EU-satsning för att få renare hav

Marint skräp är ett allvarligt hot mot kust- och havsmiljön. Nu lyfter EU-kommissionen upp frågan för att öka medvetenheten om problemet. - Det är väldigt bra. En gemensam grund att stå på kan bidra till att skapa samsyn bland medlemsländerna, säger Johanna Eriksson, utredare, på Havs- och vattenmyndigheten. 7 december ordnas konferens i Göteborg om nedskräpningen av våra hav.

Fynd av marmorkräfta i Märstaån oroar

Fynd av marmorkräfta i Märstaån oroar

För några veckor sedan hittades tre marmorkräftor i Märstaån, norr om Stockholm. Arten har tidigare inte funnits i svenska vatten. - Det är ett allvarligt hot mot våra inhemska kräftor och den biologiska mångfalden, säger Erland Lettevall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Allmänheten uppmanas att lämna in misstänkta fynd av kräftan till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Krav på mer selektiva redskap i Skagerrak

Krav på mer selektiva redskap i Skagerrak

Nästa år införs nya regler för fiskeredskap i Skagerrak. - Syftet är att fisket ska bli mer selektivt så att oönskade bifångster minskar, säger Bengt Kåmark, utredare, på Havs- och vattenmyndighetens internationella enhet. De nya bestämmelserna rör främst riktat trålfiske efter nordhavsräka, riktat fiske efter havskräfta samt mixfiske med bottentrål och snurrevad.

Så mår Sveriges hav  - ny rapport ger svaren

Så mår Sveriges hav - ny rapport ger svaren

Torskbestånd i delar av Östersjön ökar och jordbruket släpper ut allt mindre kväve. Samtidigt är ytan med syrefria bottnar i Östersjön rekordstor och bestånden av torsk i Kattegatt är på historiskt låga nivåer. I dag släpps rapporten "Havet 2012". Enligt den krävs ändrade attityder till havet för att Sverige ska nå EU:s mål om god miljöstatus 2020.

Starkt laxår i många älvar

Starkt laxår i många älvar

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har analyserat utvecklingen för laxbestånden i Östersjön. Preliminära data från svenska älvar visar på en ökning av återvandrande vilda laxar under 2012. För Torneälven och Vindelälven noterades de högsta antalen laxar sedan man började räkna lax. - Nu fortsätter arbetet med att stärka de vilda laxbestånden, säger Fredrik Nordwall på HaV.

Ny strategi för att skydda Europas vatten

Ny strategi för att skydda Europas vatten

Mer än hälften av EU:s kustvatten, sjöar och vattendrag har inte god ekologisk status. Nu presenterar EU-kommissionen ett förslag till strategi för att skydda Europas vatten. - Mycket har förbättrats de senaste åren men situationen är fortfarande bekymmersam. Den nya strategin eller handlingsplanen innehåller viktiga åtgärdsförslag,säger Anneli Harlén, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Syresättning av bottnar får ros och ris

Syresättning av bottnar får ros och ris

Syrerikt vatten har de senaste åren pumpats ner i botten på Byfjorden i Bohuslän, Lännerstasundet i Stockholms skärgård och Sandöfjärden i Finska viken. Syftet har varit att hitta metoder för att vända utvecklingen med syrefria havsbottnar och ökade algblomningar i Östersjön. Nu är rapporten ”Artificiell syresättning av Östersjöns djupbottnar genom syrepumpning” klar.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden