Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

HaV ger drygt 14,6 miljoner till ersättning för sälskador på fiske

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu drygt 14,6 miljoner kronor i bidrag till länsstyrelserna för ersättning till skador av säl på fiske. Länsstyrelserna fördelar sedan ut pengarna till yrkesfiskare i landet. - Största bidragen går till Kalmar och Norrbottens län, säger Susanne Viker, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.

EU:s nya fiskeripolitik viktigt steg mot ett mer hållbart och lönsamt fiske

EU:s nya fiskeripolitik viktigt steg mot ett mer hållbart och lönsamt fiske

EU:s nya gemensamma fiskeripolitik är tänkt att börja gälla 1 januari 2014. Uppgörelsen innebär bland annat att fiskekvoter ska fastställas så att man säkerställer ett maximalt hållbart uttag (MSY), ett successivt införande av utkastförbud samt strävan om minskad negativ inverkan på de marina ekosystemen. Konsumenter ska i framtiden också enklare kunna få information om var och hur fisk fångats.

Ny rapport: Västra Götaland bra på effektiv fisketillsyn

Ny rapport: Västra Götaland bra på effektiv fisketillsyn

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger i dag ut en rapport om fisketillsynen i Västra Götaland. - Fisketillsyn är en viktig del av fiskevården. För att våra regleringar, exempelvis minimimått och fredningstider, ska få effekt och leda till ett hållbart fiske så krävs väl fungerande tillsyn. Västra Götaland är en av de länsstyrelser som kommit längst i detta arbete, säger Stig Thörnqvist, på HaV.

Ospar-möte tog viktigt steg för att minska marin nedskräpning

Ospar-möte tog viktigt steg för att minska marin nedskräpning

Ospar-kommissionens möte i Göteborg i förra veckan ledde till flera viktiga beslut för havsmiljön i Nordostatlanten, bland annat enades de 15 medlemsländerna och EU om att utveckla en åtgärdsplan för att minska marin nedskräpning. - För Sveriges del är beslutet viktigt, varje år flyter det iland mellan 4000 och 8000 kubikmeter marint skräp på västkusten, säger Jan Schmidtbauer Crona på HaV.

HaV i Almedalen 2013: Skitskatt och blå tillväxt i fokus

HaV i Almedalen 2013: Skitskatt och blå tillväxt i fokus

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, finns även i år på plats under Almedalsveckan för att diskutera havs- och vattenmiljö. - Vi har två egna seminarier; om enskilda avlopp och om blå tillväxt. Björn Risinger medverkar också på andras seminarier om bland annat dricksvatten, vattenkraft och strandnära byggande, säger Maud Larsen, kommunikationschef.

Delrapport om Hanöbukten överlämnas till regeringen

Delrapport om Hanöbukten överlämnas till regeringen

Brist på föda för fisk i kustnära områden, ökad mängd organiskt material och järn i vattnet samt någon form av näringsbrist i födokedjan, framförallt tiamin. Dessa tre problemområden kan ligga bakom den försämrade havsmiljön i Hanöbukten. Det konstaterar Havs- och vattenmyndigheten som nu överlämnar en första delrapport till regeringen.

Ospar-mötet kan ta beslut om riktlinjer för barlastvatten och färjetrafik

Ospar-mötet kan ta beslut om riktlinjer för barlastvatten och färjetrafik

I dag inleds Ospar-mötet om havsmiljön i Nordostatlanten i Göteborg. En av de viktigaste frågorna handlar om hur främmande arter sprids med barlastvatten i last- och färjefartyg. - Den amerikanska kammaneten, kinesiska Ullhandskrabban och Vandrarmusslan är arter som kan ha spridits till svenska vatten med barlastvatten, säger Jan Schmidtbauer Crona på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Klagomål på HaV:s beslut om laxfiske

Klagomål på HaV:s beslut om laxfiske

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutade i maj om skärpta bestämmelser för svenskt laxfiske. Bland annat ska det vid trollingfiske i Östersjön endast vara tillåtet att fånga odlad lax som är märkt genom att fettfenan är bortklippt. Beslutet har mottagits positivt på många håll men myndigheten har också fått in skrivelser från privatpersoner och organisationer, som vill överklaga beslutet.

Internationellt havsmöte i Göteborg för att skydda miljön i Nordostatlanten

Internationellt havsmöte i Göteborg för att skydda miljön i Nordostatlanten

Om två veckor, 24-28 juni, samlas ett 70-tal representanter från 15 länders regeringar, EU och flera internationella organisationer i Göteborg till Ospar-möte om miljön i bland annat Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. - Det behövs en samsyn om övervakning och åtgärder mellan länder för att kunna lösa flera av problemen i havsmiljön, säger Laura Píriz, svensk delegationschef för Ospar.

Björn Risinger: "Uppdrag om vattenskotrar viktig fråga för HaV"

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga olägenheter från vattenskotrar. - Vi kommer att göra en genomgång av hur användningen av vattenskoter påverkar växt- och djurliv i strandnära områden samt hur den påverkar människor. Det gäller både frågan om säkerhet och upplevelsen av exempelvis buller, säger HaV:s generaldirektör Björn Risinger.

HaV stoppar kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön

HaV stoppar kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön

Större delen av årets svenska kustkvot för sill i Östersjön är redan uppfiskad. Därför stänger Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fiske efter sill med trål- och vadredskap från och med 10 juni i ett område som sträcker sig från Simrishamn i söder till Gävle i norr. - Däremot tillåts fortsatt garnfiske efter sill i området, säger Jarl Engquist, handläggare på HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden