Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

HaV:s riskbedömning av amerikansk hummer  - till grund för regeringens begäran till EU

HaV:s riskbedömning av amerikansk hummer - till grund för regeringens begäran till EU

Sverige har nu formellt begärt att amerikansk hummer ska föras upp på EU:s lista över invasiva främmande arter Drygt 30 individer har hittats i havet på svenska västkusten och det behövs åtgärder för att hindra ytterligare spridning. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har tagit fram den riskbedömning som ligger till grund för Sveriges begäran

HaV ger drygt 9,6 miljoner till projekt för bättre havs- och vattenmiljö

HaV ger drygt 9,6 miljoner till projekt för bättre havs- och vattenmiljö

​Havs- och vattenmyndigheten ger drygt 9,6 miljoner kronor till tre olika projekt för att förbättra havs- och vattenmiljön. Pengarna går bland annat till kartläggning av marina naturvärden vid Östhammarsfjärdarna, åtgärder i Sege å för att få bättre ekologisk status och att ta bort vattenhinder och restaurera kustmiljöer i Västerbotten.

HaV ger tre miljoner till rivning av damm och kraftverk i Nianån

HaV ger tre miljoner till rivning av damm och kraftverk i Nianån

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger tre miljoner kronor för att skapa fria vandringsvägar för fisk och andra djur i Nianån i Gävleborgs län. Pengarna går till ett projekt som innebär att en damm och ett gammalt kraftverk i Hudiksvalls kommun rivs. - Genom att återställa miljön kan bland annat beståndet av havsöring stärkas, säger Erik Törnblom, utredare på HaV.

HaV ger 3,2 miljoner för att rädda ålgräsängar i Östersjön

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu 3,2 miljoner kronor till ett projekt för att restaurera ålgräsängar i Östersjön. - Grunda kustnära havsmiljöer kallas ibland havets barnkammare eftersom de är viktiga uppväxtområden för fisk. De räknas till de mest värdefulla ekosystemen på jorden, säger Ingemar Andersson.

Fiskestopp efter stort uttag av skarpsill i Bottenhavet

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, stoppar från och med måndag den 7 mars fiske av sill och skarpsill för vissa fiskefartyg i Bottenhavet. De som berörs är trålfartyg som är 30 meter eller längre. - En stor del av den så kallade kustkvoten för skarpsill i Östersjön är redan uppfiskad, av 193 ton finns cirka 40 ton kvar. Vi försöker nu säkra ett fortsatt småskaligt fiske , säger Marie Ingerup.

HaV ger 22 miljoner till kustkommuner för havsplanering

HaV ger 22 miljoner till kustkommuner för havsplanering

Sveriges kustkommuner får dela på totalt 22 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Pengarna ska användas till planeringen av deras områden i havet. - Kommunerna har kommit olika långt i planeringen av sina havsområden. Vi hoppas att det här bidraget kan öka samverkan över kommungränser, med olika regionala intressen och med den statliga planeringen, säger Thomas Johansson på HaV.

Nytt nummer av Hav & Vatten: "Klimatavtalet kan rädda jorden"

I nya numret av tidningen Hav & Vatten intervjuas Anna Lindstedt. Hon är Sveriges klimatambassadör och var chefsförhandlare vid klimatmötet i Paris. - Det här kan rädda jorden, men vi kan inte vila på lagrarna, vi måste öka ambitionerna över tid, säger hon om avtalet. Du kan också läsa om skidorters brist på natursnö, Sofia Helins syn på vatten och om vilka hamnar som inte sköter toatömningen.

Ny unik studie: 40 års kalkning av försurade vatten bra för fisken

I snart fyrtio år har totalt fem miljoner ton kalk spridits ut i försurade sjöar och vattendrag i Sverige. Nu kommer den första stora nationella utvärderingen av om det haft någon effekt på miljön. - Ja, vi kan se att fisken både ökar i antal och att fler arter trivs i de kalkade vattnen, säger Erik Degerman, en av de tre forskare som gjort studien.

Yrkesfiskare döms för utkast av småräka: "Vi är nöjda med domen"

Yrkesfiskare döms för utkast av småräka: "Vi är nöjda med domen"

​En yrkesfiskare döms till 24 300 kronor i böter efter att han vid tre tillfällen kastat ut stora mängder av småräka överbord. - Det är positivt att domstolen nu slår fast att den här typen av aktiviteter utgör ett otillåtet fiske. Och att befälhavaren på ett fiskefartyg ska känna till regelverket, säger Sara Grahn, chef för juridiska enheten på HaV.

 HaV delar ut 400 miljoner till länsstyrelserna för vattenvård

HaV delar ut 400 miljoner till länsstyrelserna för vattenvård

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar i år totalt 400 miljoner kronor till länsstyrelserna för arbete med vattenvård. - Länsstyrelserna får drygt hälften av det totala åtgärdsanslaget för havs- och vattenmiljö. Det visar vilken viktig och stor roll de har för att vi ska kunna nå de miljömål som satts upp för våra sjöar, vattendrag och hav, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på HaV.

HaV ger tolv miljoner till rening av läkemedel i vattnet

HaV ger tolv miljoner till rening av läkemedel i vattnet

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satsar tolv miljoner kronor för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Fyra projekt, bland annat i Knivsta och vid Hanöbukten, delar på pengarna. - Projekten har olika inriktning, använder olika tekniker och de kompletterar varandra. Tanken är att kunna jämföra bland annat reningseffekt, energiförbrukning och kostnader, säger Margareta Lundin Unger.

HaV söker: Vem blir 2016 års vinnare av vattenmiljöpriset Sjöstjärnan?

HaV söker: Vem blir 2016 års vinnare av vattenmiljöpriset Sjöstjärnan?

I fjol gick priset Sjöstjärnan till Kävlingeåns vattenråd i Skåne. Vem eller vilka blir årets pristagare och får 50 000 kronor till vattenvårdsarbete? - Vi vill uppmärksamma lokalt vattenvårdsarbete, särskilt insatser som bygger på samarbete och samverkan mellan olika intressen, säger Björn Sjöberg, avdelningschef för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden