Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ny HaV-rapport om miljögifter och fisk i Hanöbukten

I juni 2014 fick Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i uppdrag av regeringen att under tre år övervaka miljön i Hanöbukten. En delrapport är nu klar. - Forskarna kan inte se några tydliga tecken på syrebrist i Hanöbukten under den undersökta perioden. Däremot visar analyser av skrubbskädda tecken på förändringar som rör fortplantning, leverfunktion och immunförsvar, säger Fredrik Ljunghager på HaV.

Emåförbundet vinner årets vattenmiljöpris "Sjöstjärnan"

​2016 års vattenmiljöpris ”Sjöstjärnan” går till Emåförbundet i Småland. Ordförande Anders Gustafsson och styrelseledamoten Bodil Liedberg Jönsson tog ikväll emot priset vid Havs- och vattenforum i Göteborg. - De får priset för ett långvarigt och engagerat arbete med att värna Emåns vattenresurser och vårda, utveckla och återställa värdefulla natur- och vattenmiljöer, säger Björn Sjöberg på HaV.

Ny rapport från HaV ger säkrare bild av kväve- och fosforutsläpp till havet

Hur mycket kväve och fosfor släpps ut i Sverige, varifrån kommer utsläppen och hur mycket når våra svenska havsområden? Svaren ges i en ny rapport som tagits fram av SMED, Svenska MiljöEmissionsData, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Tack vare nya beräkningsmetoder och bättre dataunderlag har vi nu en mer tillförlitlig bild än tidigare, säger Rasmus Kaspersson, utredare på HaV.

Ny rapport om havet: Mer vildlax i Bottenviken men ålgräset minskar i Västerhavet

Ny rapport om havet: Mer vildlax i Bottenviken men ålgräset minskar i Västerhavet

I dag släpps rapporten ”Havet 2015/2016” som visar på en utveckling i våra havsmiljöer med både glädjeämnen och orosmoln. Positivt är bland annat att det nu finns mer vildlax och att vitmärlan är på återmarsch i Bottenhavet. Negativt är bland annat att ålgräset fortsätter att minska i Västerhavet och att plastpartiklar återfinns i hela ekosystemet.

Går miljöpengarna till rätt insatser? Ny modell för utvärdering av projekt

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har genom uppdrag tagit fram en ny metod för att utvärdera projekt. – Varje år satsas mycket pengar på insatser för att förbättra, bevara och skydda våra hav, sjöar och vattendrag. Det är viktigt att veta att vi använder pengarna rätt och där de gör mest nytta för miljön, säger Thomas Johansson på HaV.

Nytt nummer av Hav & Vatten: Han satsade en halv miljard på Östersjön

Vad skulle du göra om du hade en halv miljard kronor över? För finansmannen Björn Carlson var valet enkelt. Han satsade pengarna på miljön i Östersjön. - Jag ville ha något att ägna mig åt de år jag hade kvar att leva. Att ligga hemma och slappa har aldrig varit min melodi. Men framförallt: det kändes som att pengarna skulle kunna göra skillnad, säger han i en intervju i tidningen Hav & Vatten.

Foto: Kat Singer/Havs- och vattenmyndigheten

Inför badsäsongen: 86 procent av Sveriges EU-bad får betyget godkänt eller högre

Cirka 86 procent av Sveriges EU-bad, 381 av 445, klarar de kvalitetskrav som ställs enligt badvattendirektivet. Av dessa får 289 bedömningen ”utmärkt”. - För 53 av de svenska EU-baden har det inte gått att göra en klassificering på grund av att för få vattenprover togs under föregående badsäsonger, säger Katarina Vartia på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

HaV-satsning: Lättare hitta miljöprojekt i hav, sjöar och vattendrag

HaV-satsning: Lättare hitta miljöprojekt i hav, sjöar och vattendrag

Nu blir det enklare att se vilka miljöprojekt som är på gång i Vatten-Sverige. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har samlat information om projekt som fått pengar från det så kallade havs- och vattenmiljöanslaget sedan 2007 och framåt. - Förhoppningsvis kan informationen och vår nya söktjänst öka kunskapen och fungera som inspiration i miljöarbetet, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.

Klart vilka tre projekt som nominerats till vattenpriset Sjöstjärnan. Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten

Tre miljöprojekt nominerade till vattenpriset "Sjöstjärnan"

Nu är det klart vilka tre som nominerats till vattenmiljöpriset ”Sjöstjärnan”. - Vi har fastnat för tre väldigt bra exempel på hur engagemang och samverkan mellan olika intressen kan göra väldigt stor miljönytta, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Det tre nominerade är Emåförbundet i Småland, Johnny Carlsson i Tullstorpsåprojektet i Skåne och projektet 8 Fjordar i Bohuslän.

Årets Havs- och vattenforum sätter pengarna i fokus: Satsa på miljön ny lönsam trend?

Årets Havs- och vattenforum sätter pengarna i fokus: Satsa på miljön ny lönsam trend?

24 och 25 maj är det dags för Havs- och vattenforum i Göteborg. I år kommer landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, regeringens utredare Göran Enander och Gabriel Michanek som är professor i miljörätt. - En röd tråd i årets program är pengar. Ses miljön inte längre som en jobbig kostnad utan en kassako? Vi låter bland annat Carl Piper, Thomas Sterner och Ylva Öhrnell svara på det, säger Pia Ahnlund

Jakob Granit, ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Jakob Granit ny generaldirektör för HaV: "En väldigt spännande utmaning"

Jakob Granit, 50, utsågs i dag till ny generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. En av de frågor han vill lyfta är framtidens vattenförvaltning för att nå god ekologisk status. - Vi måste förstå vad som fungerar och vad som inte fungerar i dagens förvaltning. Det är också väldigt viktigt att få med sig de olika aktörerna i en förändrings- och förbättringsprocess, säger Jakob Granit.

Ny vägledning ska minska riskerna för bekämpningsmedel i dricksvatten

Ny vägledning ska minska riskerna för bekämpningsmedel i dricksvatten

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Naturvårdsverket ger ut ny vägledning för hur vårt dricksvatten kan hållas fritt från rester av bekämpningsmedel. - Vi hoppas att den förenklar och gör handläggningen av sådana ärenden mer enhetlig i landet. Tidigare rekommendationer togs fram under 1990-talet, mycket har ändrats sedan dess. Här utgår vi från dagens bestämmelser, säger Susanna Hogdin på HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden