Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • HaV får Guldtaggen för spårning av fisk

    Havs- och vattenmyndigheten belönades i dag med Guldtaggen för sitt arbete med att kunna spåra fiskens väg från hav till butik. Priset delas varje år ut av branschorganisationen och intresseföreningen RFID Nordic. - Det är jätteroligt att juryn valt ut oss för det här priset, inte minst för att det visar att det finns trovärdighet i vårt projekt, säger Mårten Gustafsson, handläggare på HaV.

  • Så påverkar skräp och turism havsmiljön

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, publicerar nu tre rapporter som ingår i arbetet med att nå god miljöstatus i haven 2020. - En av rapporterna belyser vilken påverkan marin turism har på miljön, en annan vilka effekter marint skräp har på människa och miljö och den tredje är ett försök att ta fram en metod för social analys av marina miljöproblem i Sverige, säger utredaren Mats Ivarsson.

  • Björn Risinger invigde VA-mässan

    VA-mässan i Göteborg är i gång. Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger invigde mässan i dag, 18 september. Han påpekade bland annat vikten av att slå vakt om svenska vattendrag som är en tillgång och vikten av att arbeta med de enskilda avlopp som släpper ut mycket fosfor.

  • Världens vattenexperter möts i Stockholm

    På söndag inleds World Water Week i Stockholm, en vecka då olika experter möts för att diskutera vattenfrågor. Från Havs- och vattenmyndigheten deltar Anna Jöborn, chef för kunskapsavdelningen, och Thomas Johansson, chef för enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor. - Övergödningen av Östersjön är viktig fråga på konferensen och en priororetad fråga för HaV, säger Thomas Johansson.

  • Beslut om nya regler för laxfiske vid kusten

    Havs- och vattenmyndigheten beslutade idag om nya bestämmelser för kustfisket efter lax i Östersjön. Beslutet är helt i linje med det förslag till ändrade föreskrifter som skickades på remiss i april i år. Syftet med förslaget var att öka möjligheterna att bevara och restaurera de vilda laxstammarna och få ett hållbart fiske på sikt.

  • Damanaki, Ek och Hulthén svarade barnen

    EU-kommissionären Maria Damanaki, miljöminister Lena Ek och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén fick i går svara på barnens frågor om havet. Går det att ordna en skyddad zon för allt levande i havet. - Ja, det går men det är en fråga som alla länder i EU måste lösa tillsammans, svarade Maria Damanaki. Aktiviteten var ett led i HaV:s firande av EMD.

  • Björn Risinger nöjd med flytten av HaV

    16 april flyttade Havs- och vattenmyndighetens huvudkontor in i ”Pagoden” vid Göta älv i Göteborg. Generaldirektör Björn Risinger berättar här om flytten och om att skapa en ny myndighet. - Det är unika lokaler, inget annat kontor ser ut så här och det skapar en speciell känsla. Att föra samman och flytta verksamheter som vi gjort är komplicerat. Jag tycker att det har fungerat över förväntan.

  • Insatser ska stoppa att fisk slängs överbord

    Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att utreda ett stopp för fiske som slängs överbord i Skagerrak. Förhandlingar pågår mellan Sverige, Norge och Danmark. En svensk fråga som fått gehör är att införa krav på redskap som sorterar fisk. - I dag slängs död fisk överbord. Med hjälp av dessa redskap kan fisk sorteras ut levande redan i vattnet, säger utredaren Bengt Kåmark.

  • Kom och ge din syn på havsmiljön!

    På måndag presenterar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, remissförslaget ”God havsmiljö 2020” i Folkets Hus i Göteborg, i lokalen Brännö. På tisdag presenteras förslaget på Nalen i Stockholm. I båda städerna sker presentationen mellan klockan 13.30 och 16.45. - För oss är det väldigt viktigt att få in synpunkter från allmänheten, säger Bertil Håkansson, chef på Havsförvaltningsenheten.

  • Vattenpris för odling med lite vatten

    Vattenpriset "Stockholm Water Prize" går i år till forskare i Sri Lanka för deras arbete med att "få ut mer per droppe". International Water Management Institute (IWMI) med säte i Colombo har enligt priskommittén bidragit till effektivare bevattningssystem i Asien och Afrika och till globala riktlinjer om hur avloppsvatten kan användas säkert i jordbruket.

  • Liten risk för skador av vindkraft på marint liv

    De flesta negativa effekterna av havsbaserad vindkraft är små eller går att undvika med relativt enkla medel. Det visar en ny forskningsrapport från kunskapsprogrammet Vindval.

  • Havs- och vattenmyndighetens första årsredovisning klar

    Ett halvår. Sex månader. 184 dagar. På papperet en kort tidsrymd men ändå så fylld av verksamhet. Under sitt första halvår har Havs- och vattenmyndigheten successivt utvecklats för att motsvara sitt uppdrag som en pådrivande, samlande och stödjande miljömyndighet.

Visa mer