Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Sverige i EU-toppen för digitala loggböcker i fisket

    Nu har svenska fiskefartyg använt digital e-loggbok i ett år. 123 av de största fartygen rapporterar nu in sina fångstresor direkt till sjöss – vilket bland annat skapar en effektivare och säkrare fisketillsyn. I och med det ligger Sveriges e-rapportering för fisket i EU-toppen, trots förseningar.

  • Stora årskullar av torsk behöver skydd

    Mätningar utförda av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, visar att det just nu finns stora mängder av småtorsk i västerhavet – framför allt i Skagerrak , men även längs kusten, vilket har varit väldigt ovanligt de senaste åren.

  • Experthjälp till Sydostasien

    Havs- och vattenmyndigheten har en överenskommelse med Sida om att bistå med expertstöd för Sidas arbete i Sydostasien. Sida har bedömt att Havs- och vattenmyndigheten har en unik kompetens för att stödja arbetet med hållbara havs- och vattenmiljöer i Sydostasien, något som i högsta grad är en aktuell fråga i regionen.

  • Svenska fiskekvoter för Östersjön listade

    Nu har listan för 2012 års svenska fiskekvoter i Östersjön kommit. Kvotsiffrorna är därmed med största sannolikhet färdiga. Listan visar att svenska fiskare bland annat får ta i land 34 327 laxar under nästa år – mindre än hälften jämfört med i år.

  • Mätning av strömmingsbeståndet ställs in

    Den svenska Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att ställa in mätningen av strömmingsbeståndet utanför Västernorrlands kust. Mätningarna har pågått i fem år och ska nu analyseras. Inte förrän efter att analyserna är klara kommer myndigheten fatta beslut om eventuella framtida åtgärder eller mätningar.

  • Siken skyddas i Gävleborg och Uppland

    Fler sikar och en mer artrik havsmiljö. Det är några mål när Havs- och vattenmyndigheten från den 15 oktober etablerar ett fiskefritt område i södra Bottenhavet. Ett större område ska skydda siken under lekperioderna och ett mindre kärnområde blir helt fiskefritt i fem år.

  • Björn Risinger inviger Ekopark Raslången

    Med sina 25,5 meter är Raslången en av Skånes djupaste sjöar. Här lever en rad rödlistade arter och området är klassat som ett Natura 2000-område. Ägaren Sveaskog har beslutat att utse området till ekopark. På torsdagen den 6 oktober inviger Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger Ekopark Raslången.

  • Här är både miljö och ekonomi vinnare

    Projektet Greppa Näringen, ett samarbete mellan Jordbruksverket, LRF, länsstyrelserna och rådgivningsorganisationerna som syftar till att minska förlusterna av växtnäring från jordbruket, har pågått i tio år. Imorgon, onsdag, är det dags att fira.

  • Riksdagen tar upp biologisk mångfald och vattenkraft

    Hur ska vattenkraftens negativa effekter för biologisk mångfald hanteras? Miljö- och jordbruksutskottet pekar i en rapport på brister med fiskvägar och finansiering. När riksdagen tar upp frågorna den 4 oktober deltar Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger.

  • Hummertinor kan störa oljesaneringen vid Tjörn

    Hummertinor som ligger i vägen för Kustbevakningens miljöräddningsarbete kommer att flyttas eller avlägsnas. Länsstyrelsen i Västra Götalands län avråder från att hummertinor läggs ut mellan Mollösund till Klädesholmen på västkusten.

  • Belöning för infångad amerikansk hummer

    Amerikansk hummer har dykt upp i svenska hav och riskerar att hota djurlivet. Havs- och vattenmyndigheten samarbetar med SLU för att ta reda på hur hotbilden ser ut. Inför premiären för hummerfisket på måndag utfäster SLU en belöning.

  • Nya Hamra nationalpark tar in en massa vatten

    Hamra nationalpark i Gävleborgs län utvidgas nu kraftigt. Vattenmiljöerna blir en betydelsefull del av den nya nationalparken som invigs den 16 september.

Visa mer