Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

"Dom om dumpning viktig för skyddet av havsmiljön"

I juni beslöt Havs- och vattenmyndigheten, HaV, att bevilja Göteborg Hamn AB en 10-årig dispens från förbudet att dumpa muddermassor i havet. Beslutet överklagades - nu har ärendet avgjorts i Mark- och miljödomstolen. - Domstolen går i stort på vår linje. Särskilt tillfredställande är att vårt krav på låga halter av tributyltenn, TBT, i muddermassorna fick gehör, säger Björn Sjöberg på HaV.

Syrebristen ett fortsatt hot mot torsken i Östersjön

Utbredningen av syrefria bottnar i Östersjön ligger fortfarande på rekordhöga nivåer. Det visar de mätningar som SMHI har gjort under hösten. - Det är allvarligt. Syrebristen är ett av de viktigaste måtten på hur Östersjön mår. Syrebristen är framförallt ett hot mot torskens utveckling i exempelvis östra delarna av Bornholmsbassängen, säger Bertil Håkansson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV..

Havs- och vattenfrågor viktiga på miljömöte i Genève

Havs- och vattenfrågor viktiga på miljömöte i Genève

I veckan hålls toppmöte i internationella gruppen GEO (Group on Earth Observations) i Geneve. Några frågor som tas upp där är hur klimatförändringar påverkar havs- och vattenmiljöer genom försurning, översvämningar och torka. - Världssamfundet kommer exempelvis att behöva hantera situationer med för mycket, för lite och för dåligt vatten, säger Thomas Klein på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Åtta miljoner till forskning om havsmiljön

Åtta miljoner till forskning om havsmiljön

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu beslutat vilka projekt som får pengar för forskning om ”God miljöstatus i Sveriges marina vatten”. Totalt rör det sig om fyra projekt som får dela på åtta miljoner kronor. - Förhoppningsvis kommer resultaten att kunna användas i Sveriges övervakningsprogram för att uppnå en god ekologisk status i havet, säger Pia Norling på HaV.

"Skarpsillsprojektet" gav viktig kunskap om ekosystemet i Östersjön

"Skarpsillsprojektet" gav viktig kunskap om ekosystemet i Östersjön

Under sju år har forskare undersökt metoder för att bevara bestånden av rovfisk som torsk, abborre och gädda i Östersjön i det så kallade ”Skarpsillsprojektet”. Nu är Havs- och vattenmyndighetens slutrapport klar. - Resultaten har gett viktiga underlag för en ekosystembaserad förvaltning av bestånden, vilket är nödvändigt om vi ska kunna nå Sveriges och EU:s, säger Ingemar Berglund på HaV.

Preliminära fiskekvoter klara - men stopp för fiske i norsk zon i väntan på avtal

EU:s fiskeministrar är överens om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. - Fortfarande bedöms flera bestånd vara överutnyttjade men vi ser också en positiv utveckling för bestånd av många arter i västerhavet, säger Bengt Kåmark på Havs- och vattenmyndigheten, HaV Kvoterna är preliminära i väntan på ett fiskeavtal med Norge, till dess är det också stopp för fiske i norsk zon.

HaV säger nej till ändrat strandskydd för mindre sjöar och vattendrag

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, säger nej till förslaget att göra det enklare att införa lättnader i strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag. - Vi menar att det saknas underlag för att bedöma konsekvenserna av en sådan ändring. Vi vill också se en djupare analys av hur det påverkar allemansrätten samt växt- och djurlivet, säger Erik Törnblom på enheten för biologisk mångfald.

HaV föreslår nya regler för att skydda lax och öring på västkusten

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår ändrade regler för fiske efter lax och öring i Kattegatt och Skagerrak. - Senaste åren har vi sett att bestånden av vildlax och havsöring på västkusten försämrats. Exempelvis är det bara tre av laxbestånden, de i Himleån, Suseån och Stensån, som når de bevarandemål som satts upp, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering.

HaV säger nej till kalkbrytning i Bunge

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, anser att Mark- och miljödomstolen inte bör ge tillstånd för kalkbrytning i Bunge på Gotland. - Vi bedömer att de två närliggande Natura 2000-områdena Bästeträsk och Brantings Haid skadas av en sådan verksamhet. Därför anser vi att tillstånd inte får ges i enlighet med EU:s regelverk för naturvård, säger Björn Risinger, generaldirektör på HaV.

HaV klar med yttrande om förslaget till nya vattenrättsliga regler

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu yttrat sig om förslaget till ändrade vattenrättsliga regler. - I stort är vi positiva och menar att de föreslagna ändringarna är mycket angelägna för att få till stånd relevanta miljökrav på verksamheter som påverkar Sveriges vattenmiljöer, säger Anders Skarstedt, utredare, enheten för miljöprövning och miljötillsyn.

HaV föreslår krav på behörighetsbevis för snabba farkoster till sjöss

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår att regeringen inför krav på behörighetsbevis och åldersgränser för snabbgående fritidsfartyg. HaV föreslår också att vattenskoterförordningen upphävs. - Farliga och miljöstörande beteenden till sjöss orsakas främst av snabbgående farkoster, oavsett om det är en större motorbåt eller en vattenskoter, säger Christer Larsson, utredare på HaV.

HaV får kritik i ny rapport: Brister i uppföljning av havs- och vattenmiljöprojekt

HaV får kritik i ny rapport: Brister i uppföljning av havs- och vattenmiljöprojekt

Havs- och vattenmyndigheten beställde för ett år sedan en oberoende utvärdering av projekt som finansierats med havs- och vattenmiljöanslaget. - Utvärderingen bekräftar den bild vi själva har. Hanteringen blev mer omfattande än vad vi räknade med och att vi har inte klarat uppgiften tillräckligt systematiskt, säger generaldirektör Björn Risinger. Utvärderingen har gjorts av Havsmiljöinstitutet.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden