Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Nya rön från forskare i Kristianstad: Hönsskit och tång kan rena avloppsvatten

    Hönsskit för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester? Ja, det kan faktiskt bli verklighet. Idén testas nu i de kommunala reningsverken i Osby och Bromölla kommun. - För rening av hormonstörande medel har biokol av hönsskit visat sig nästan lika effektivt som aktivt kol. Vi testar även rening med tång och pellets, säger forskaren Erland Björklund i första numret av tidningen ”Hav & Vatten”.

  • Premiär i morgon för första numret av HaV:s tidning!

    Premiär i morgon för första numret av HaV:s tidning!

    I morgon, torsdag 26 februari, kan du läsa första numret av tidningen ”Hav & Vatten”. Den ges ut av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och är tänkt att komma ut fyra gånger om året. - Vi kommer att skriva om allt som rör vatten, vatten till havs och i sjöar, i kranar och i avlopp. Vi gör det för att frågan om vatten är livsviktig, säger Maud Larsen.

  • Stort intresse för att hjälpa HaV förstå problemen i Hanöbukten

    Stort intresse för att hjälpa HaV förstå problemen i Hanöbukten

    Plastskräp i vattnet och på stränderna, döda fiskar och sjöfåglar. Det är några av de observationer från Hanöbukten som allmänheten och fiskare rapporterat in till Havs- och vattenmyndigheten, HaV, den senaste månaden. - Ju mer kunskap vi får desto större chans att vi kan förståsituationen i Hanöbukten, säger Fredrik Ljunghager.

  • HaV pekar ut 33 viktiga insatser för att kunna förbättra Sveriges havsmiljö

    HaV pekar ut 33 viktiga insatser för att kunna förbättra Sveriges havsmiljö

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår 33 åtgärder för att få en bättre havsmiljö i Östersjön och Nordsjön. Det handlar bland annat om att minska övergödning, miljöfarliga ämnen och främmande och invasiva arter samt öka skydd för fisk och skaldjur som påverkas negativt av fiske. - De flesta av dessa åtgärder ger effekt först på lång sikt, säger Marie Berghult, enhetschefpå HaV.

  • HaV ger halv miljon för att kunna sanera Östersjöns miljöfarliga vrak

    HaV ger halv miljon för att kunna sanera Östersjöns miljöfarliga vrak

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nästan 500 000 kronor till ett projekt för sanering av miljöfarliga vrak i Östersjön. Pengarna ska gå till att ta fram säkra och effektiva metoder för vraksanering även ner till 100 meters djup. - Målet är att kunna utveckla ett samarbete med länderna kring Östersjön, säger Catarina Hedar på HaV.

  • Nya regler kan ge lönsammare räkfiske

    Nya regler kan ge lönsammare räkfiske

    Havs- och vattenmyndigheten,HaV, inför nya regler för svenska räkfiskare. De får nu möjlighet att tillfälligt nyttja varandras månadsransoner och fiskare kan också föra över sina ransoner från två till ett fartyg. - Vi hoppas att det här kan leda till bättre lönsamhet generellt inom svenskt räkfiske, vilket i sin tur kan minska risken för utkast av småräka, säger Patrik Persson på HaV.

  • HaV vill få hjälp av allmänheten för att förstå problemen i Hanöbukten

    Finns det en koppling mellan miljöfarliga ämnen och hur fisken mår i Hanöbukten? Den frågan har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fått i uppdrag av regeringen att utreda under tre år. - En viktig del i det arbetet är att få in mer kunskap. Därför vill vi att exempelvis fiskare och boende i området bidrar med observationer, exempelvis döda och skadade fiskar, säger Fredrik Ljunghager

  • Nya regler för svenskt fiske vid årsskiftet - "Målet är att minska utkast och få ett mer selektivt fiske"

    Nya regler för svenskt fiske vid årsskiftet - "Målet är att minska utkast och få ett mer selektivt fiske"

    Från och med 1 januari gäller landningsskyldighet för svenskt fiske. Under 2015 omfattas bland annat fiske av sill, lax och torsk i Östersjön och fiske av makrill, sill, blåvitling och tobis i Västerhavet. - Landningsskyldigheten är del av den gemensamma fiskerireformen i EU och ska vara fullt genomförd 2019, säger Ingemar Berglund på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • HaV ger 2,5 miljoner kronor till att sätta ut ålyngel

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger 2,5 miljoner kronor till utsättning av ålyngel, så kallad glasål, i svenska vatten. - Ålen är en hotad art och detta är en åtgärd i den svenska förvaltningsplanen för ål. Utsättningarna kommer främst att ske i områden på västkusten utan fiske och där det finns fria vandringsvägar, säger Jens Persson, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.

  • Fiskeavtal mellan EU och Norge för 2015  klart

    Fiskeavtal mellan EU och Norge för 2015 klart

    EU och Norge är nu överens om fiskekvoter och regler för fiske i Nordsjön och Skagerrak för 2015. Pressen har varit hård både inom EU och Norge på att nå avtal före årsskiftet. I fjol försenades förhandlingarna kraftigt och det drabbade fiskesektorn i flera EU-länder. Avtalet innebär bland annat att kvoterna för torsk och räka höjs nästa år.

Visa mer