Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto: Mats Norberg. Linda Backlund tar prover på bottenfauna i Klappmarksbäcken, biflöde till Sävarån i Västerbotten.

Ny rapport om försurade vatten: Stor ökning av bottenlevande djur efter kalkning

De senaste fyrtio åren har fem miljoner ton kalk spridits i försurade sjöar och vattendrag i Sverige. En ny studie som tagits fram på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, visar vilka effekter kalkningen haft på bottenlevande djur. - Rapporten visar att antalet arter ökar betydligt efter kalkning, särskilt i de vatten som var surast innan kalkningen påbörjades, säger Ingemar Abrahamsson.

Fotograf: Håkan Carlstrand

Så mår svensk fisk: Negativ utveckling för siklöja och hummer – uppåt för strömming och sik

För trettonde året i rad kommer nu den samlade översikten av hur våra kommersiellt viktigaste fiskar och skaldjur mår i havet och de stora sjöarna . - Nytt för i år är att vi även beskriver fritidsfisket som får en allt större betydelse för utvecklingen av många av Sveriges bestånd av fisk- och skaldjur, säger Fredrik Ljunghager på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Fotograf: Natalie Greppi

Ny statistik om det svenska fritidsfisket från HaV

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, presenterar ny officiell statistik om det svenska fritidsfisket som omfattar totalt cirka 1,4 miljoner personer. - Den typiske fritidsfiskaren i Sverige är en man på cirka 42 år som bor i inlandet i södra eller mellersta Sverige och som fångar främst gädda och abborre men även öring med någon slags handredskap, säger Gustav Blomqvist, utredare på HaV.

Foto: Alamy/IBL

Klimatförändringar hot mot flera arter - ny rapport föreslår havsområden som bör skyddas

Högre temperatur och sötare vatten gör att förutsättningar för djur och växter förändras i våra hav. En ny rapport som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beställt visar att exempelvis blåmussla, tång och torsk i Östersjön kan påverkas hårt av klimatförändringar. - Stämmer klimatmodellerna så kommer viktiga arter att försvinna från stora områden i Östersjön, säger Jonas Pålsson, utredare på HaV.

Fotograf: Maja Kristin Nylander

HaV-förslag till nya regler för ett fortsatt fiske av signalkräfta i Sverige

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, presenterar nu förslag på hur Sverige ska kunna fortsätta fiska efter signalkräfta och samtidigt minska spridningen i svenska vatten. Hanteringsprogrammet för signalkräfta innebär bland annat förslag på nya krav för försäljning av okokta signalkräftor söder om Dalälven samt förbud mot fiske och försäljning av okokta signalkräftor i övriga Sverige.

Foto: Karl Melander

HaV-enkät visar: Risk för vattenbrist ledde till flera insatser och vattenbesparing

​Inför sommaren och hösten 2017 såg Sverige ut att drabbas av den värsta vattenbristen på flera decennier. Mellan 40-50 kommuner införde bevattningsförbud och uppmanade invånarna att spara på vatten. - Tack vare en sval sommar och mer regn än normalt under sensommar och höst så blev situationen aldrig så akut som vi befarade, säger Lennart Sorby på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Fotograf: Natalie Greppi

Klart med fiskekvoter i Västerhavet: Ökning för kolja och torsk och nya regler för ålfiske

​EU:s fiskeministrar är nu överens om 2018 års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. För flera viktiga bestånd sattes kvoterna i enlighet med målen för maximal hållbar avkastning, MSY. - De största förändringarna jämfört med 2017 års kvoter rör bland annat kolja och torsk, säger Karin Linderholm, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

HaV-analys av havsmiljön: Utsläppen minskar men övergödningen fortsatt problem i Östersjön

Utsläppen av kväve och fosfor från Sverige till våra hav minskar - men fortfarande är övergödningen ett stort problem i Östersjön. Antalet främmande, invasiva arter ökar kraftigt i både Östersjön och i Västerhavet. Det visar Havs- och vattenmyndighetens, HaV, bedömning av miljötillståndet i Östersjön och Nordsjön som nu går ut på nationell remiss.

Mal, Silurus glanis, från Emån i Småland. Foto: André Maslennikov / IBL Bildbyrå

HaV föreslår insatser för att skydda malen: ”Behöver ökade möjligheter för lek och vandring”

Sveriges största sötvattensfisk, malen, var tidigare utbredd i landet men finns i dag bara i Båvenområdet i Södermanland, Emån i Småland och i övre och nedre Helge å i Skåne. Arten är klassad som sårbar i svenska rödlistan. Nu har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fastställt ett åtgärdsprogram för malen. - Vi behöver skapa ökade möjligheter för lek och vandring, säger Sofia Brockmark på HaV.

 Fritidsfiske efter harr. Foto: Alf Linderheim / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Ny HaV-rapport om den unika och hotade harren i Bottniska viken

​I Bottniska viken finns unika bestånd av fiskarten harr som anpassat sig till det bräckta vattnet i Östersjön. Men bestånden bedöms i dag som akut hotade. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, publicerar nu en ny rapport om harren i Bottniska viken. - Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.

Fotograf: Fredrik Lindgren/Havs- och vattenmyndigheten, HaV

Saneringen av miljöfarliga vrak inleds: Nu töms fiskefartyget Thetis på olja

Nu inleds saneringen av fiskefartyget Thetis, ett av Sveriges miljöfarliga vrak. Fartyget sjönk utanför Smögen 1985 och vraket kan innehålla cirka 30 kubikmeter olja, vilket är tio gånger mer än en vanlig oljetank i en villa. - Om stora mängder olja läcker ut så orsakar det stora skador både i den marina miljön och på land, säger Christer Larsson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Foto: Christian Charisius / DPA / IBL Bildbyrå

Östersjöns fiskekvoter för 2018 klara: Svaga bestånd ger sänkt kvot för laxfiske

​Vid mötet i ministerrådet beslutade EU:s fiskeministrar om kvoter för fisket i Östersjön för 2018. De arter som omfattas är torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Beslutet innebär minskade kvoter för sex bestånd, bland annat östra beståndet av torsk. Däremot blir det ingen ändring för kvoten för västra beståndet av torsk och för kvoten för sill i centrala Östersjön och skarpsill en ökning.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden