Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

HaV inför krav på utbildning och tillstånd för trålfiske i Kosterhavet

HaV inför krav på utbildning och tillstånd för trålfiske i Kosterhavet

1 juli införs krav på utbildning och tillstånd för trålfiske efter nordhavsräka i bland annat Kosterhavets nationalpark. Dessutom införs trålförbud i särskilt känsliga områden. - I stort sett alla som berörs är positiva till förändringen, de flesta fiskare som tidigare fiskat iområdet har redan anmält sig till den nya utbildningen, säger Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Nya regler gör det lättare för yngre att bli yrkesfiskare

Nya regler gör det lättare för yngre att bli yrkesfiskare

​Nya regler för yrkesfisket gör det lättare för yngre personer att bli yrkesfiskare. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, hoppas också att de nya reglerna ska leda till färre passiva tillståndshavare. - Vi vill göra det enklare att byta tillståndshavare för olika typ av fisken, exempelvis torsk i Östersjön och fiske efter nordhavsräka i Västerhavet, säger Qamer Chaudhry .

Ja till att landa torsk i Råå, Ålabodarna, Viken och Barsebäcks hamnar

Från och med i morgon, den 1 maj, får yrkesfiskare åter landa större fångster av torsk i Barsebäck, Ålabodarna, Råå och Vikens hamnar. - Vi ser att det här kan gynna det kustnära fisket i Skåne län och att det minskar risken för att torsk slängs överbord eller landas illegalt, säger Martin Bjerner, handläggare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

HaV ger 3,7 miljoner till redskap som skyddar fisken från sälskador

HaV ger 3,7 miljoner till redskap som skyddar fisken från sälskador

Fem län är först ut med att få pengar från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, för att förebygga sälskador. - I den första omgången betalar vi nu ut totalt 3,7 miljoner kronor, bland annat till så kallade push up-fällor, torskburar och förstärkningar av nät och ryssjor, säger Susanne Viker, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.

HaV ger 850 000 kronor till fiskevård

HaV ger 850 000 kronor till fiskevård

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar nu ut 850 000 kronor till olika projekt för informationsinsatser för ökad fiskevård. - Vi har prioriterat projekt som berör vatten där allmänheten har rätt att fiska, längs kusterna eller i tillrinnande vattendrag upp till första vandringshindret, säger Per Olsson, handläggare på enheten för biologisk mångfald.

HaV ger 3,9 miljoner kronor till att minska utsläpp från små avlopp

HaV ger 3,9 miljoner kronor till att minska utsläpp från små avlopp

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, gör nu en ny satsning på projekt som kan minska utsläppen från små avlopp. Tolv projekt får dela på nästan 4 miljoner kronor. - Fjolårets satsning gav väldigt bra resultat och därför vill vi nu gå vidare med mer pengar, säger Åsa Gunnarsson, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på HaV.

HaV föreslår att regeringen utreder vattenkontrollavgift

Hur mår Sveriges sjöar, vattendrag och kustnära vatten? Frågan är svår att svara på eftersom dagens system med nationell och regional miljöövervakning samt egenkontroll inte räcker till. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, lämnar nu över sina förslag till förbättringar till regeringen, bland annat föreslås en utredning om vattenkontrollavgift.

Stärkt skydd för Kosterhavets nationalpark - HaV föreslår utbildning och krav på tillstånd för trålfiske

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill öka skyddet för exempelvis korallreven i Kosterhavets nationalpark. HaV föreslår krav på tillstånd för att få fiska nordhavsräka i området, krav på utbildning och att trålförbud införs i särskilt känsliga områden. - Med de här regleringarna bedömer vi att räkfisket kan bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Martin Rydgren.

HaV-nej till vindkraftspark: Projektet måste anpassas för att skydda Östersjöns tumlare

HaV-nej till vindkraftspark: Projektet måste anpassas för att skydda Östersjöns tumlare

​Bolaget Eon Wind Sweden AB ansöker om att få bygga upp till 300 vindkraftverk på Södra Midsjöbanken, söder om Öland och inom Sveriges ekonomiska zon. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu på begäran av regeringen yttrat sig i frågan. - Vi anser att tillstånd inte kan beviljas på befintligt underlag eftersom nya och viktiga uppgifter om tumlare har tillkommit, säger Björn Sjöberg.

Ny rapport om Östersjön: Majoritet av Sveriges kommuner har låg beredskap mot övergödningen

Bara en tredjedel av Sveriges kommuner är medvetna om eller har tillräckligt med resurser för att arbeta med miljöproblemen i Östersjön. Mindre än en procent arbetar långsiktigt och strategiskt. - Nu krävs ett lokalt perspektiv och lokala lösningar om vi ska lyckas vända utvecklingen innan det är för sent, säger Fredrik Lind på The Boston Consulting Group i en artikel tidningen ”Hav & Vatten”.

Nya rön från forskare i Kristianstad: Hönsskit och tång kan rena avloppsvatten

Hönsskit för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester? Ja, det kan faktiskt bli verklighet. Idén testas nu i de kommunala reningsverken i Osby och Bromölla kommun. - För rening av hormonstörande medel har biokol av hönsskit visat sig nästan lika effektivt som aktivt kol. Vi testar även rening med tång och pellets, säger forskaren Erland Björklund i första numret av tidningen ”Hav & Vatten”.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden