Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto: Maja Kristin Nylander

Lokala vattensatsningar hyllas – vem blir 2018 års Sjöstjärna?

I fjol gick vattenmiljöpriset Sjöstjärnan till Västerviks kommun för deras lyckade arbete med att minska övergödningen. Nu är det dags att nominera lokala vattenvårdsprojekt till 2018 års pris. - Vi vill särskilt lyfta fram lokala insatser som bygger på samarbete och samverkan mellan olika intressen, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Startmöte om havsplan Östersjön - kustkommuner träffas i Kristianstad

I dag, torsdag 15 mars, presenterar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, länsstyrelserna och Boverket förslaget till havsplan för Östersjön samt en kommande vägledning för kommunal kust- och havsplanering. Kustkommuner från Skåne upp till Stockholm är inbjudna till mötet som hålls i Kristianstad.

Fotograf: Lars Torstensson / IBL Bildbyrå

HaV får tillstånd till kameraövervakning för att upptäcka illegalt ålfiske längs Skånes kust

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått tillstånd att använda kameraförsedd drönare för övervakning av strandnära vatten i Skåne län. Syftet är att öka möjligheterna att upptäcka illegalt ålfiske. - Under 2018 kommer vi att använda oss av drönare på försök i vår kontrollverksamhet av ålfisket. Beroende på utfallet av det försöket bedömer vi om vi ska fortsätta, säger Ingemar Berglund.

374 miljoner till landets länsstyrelser - ökad satsning på lokalt vattenvårdsarbete

Havs- och vattenmyndigheten delar ut totalt 374 miljoner kronor i anslag till landets länsstyrelser för arbete med havs- och vattenmiljön. Pengarna ska bland annat gå till kalkning av försurade vattendrag och lokala vattenvårdsprojekt. - Under 2018 satsas 60 miljoner kronor mer på lokalt vattenmiljöarbete än under 2017, satsningen är en del av regeringens satsning rent hav, säger Björn Sjöberg.

Under tre år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, låtit forskare undersöka om det finns kopplingar mellan fiskens hälsa och miljögifter i sydvästra Hanöbukten. Foto: Mats Svensson/Havs- och vattenmyndigheten.

HaV-rapport om Hanöbukten: Inga förhöjda halter av miljöfarliga ämnen i fisk

Under tre år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, låtit forskare undersöka om det finns kopplingar mellan fiskens hälsa och miljögifter i sydvästra Hanöbukten. – Resultatet visar inga förhöjda halter av miljöfarliga ämnen i fisk den undersökta perioden. Det går i dagsläget inte att dra några kopplingar mellan miljöfarliga ämnen och fiskens hälsotillstånd, säger Mikael Krysell på HaV.

Foto: Maja Kristin Nylander

16 miljoner till länsstyrelser för att öka skyddet av marina områden

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar ut totalt 16 miljoner kronor till landets kustlänsstyrelser för att öka skyddet av marina områden. Pengarna är en del i regeringens treåriga satsning ”Rent hav”. - Vi behöver bättre kunskap om vilka marina miljöer som behöver skyddas och även se till att arter kan få ett skydd under olika livsstadier, säger Elisabeth Anderberg, utredare på HaV.

HaV föreslår fördelning av laxkvot: "Viktigast är att öka skyddet för svaga laxbestånd"

Svenska bestånd av vild lax har visat en positiv utveckling de senaste tio åren. Men fortfarande är flera bestånd svaga, till exempel i Rickleån, Kågeälven och Emån. Flera bestånd har också drabbats av ökad dödlighet på laxyngel och vuxen lax, bland annat i Mörrumsån och Vindelälven. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår nu hur den svenska laxkvoten för yrkesfisket 2018 ska fördelas.

Foto: Natalie Greppi

Sveriges första havsplaner på samråd: "Havs- och Vattenmyndigheten föreslår hur havet kan användas på ett hållbart sätt"

Nu är det dags för samråd om Havs- och vattenmyndighetens förslag till havsplaner för tre svenska havsområden. Samrådet pågår under sex månader och planerna beslutas av regeringen 2021. – En havsplan är en strategisk plan med stora drag. Vi analyserar genom samverkan de behov som samhället har i dag och framåt, och ger förslag på hur vi kan lösa dem, säger HaV:s generaldirektör Jakob Granit.

Foto: Marine Works & Seacure

Lyckad sanering av miljöfarligt vrak - 730 liter olja pumpades upp från havsbotten

​Den första saneringen av miljöfarliga vrak i svenska vatten är avslutad. Totalt pumpades 730 liter olja upp från vraket Thetis utanför Smögen. - Vi är väldigt nöjda och saneringen av Thetis ska ses som ett pilotprojekt. Metoden att undersöka och sanera vraket med hjälp av fjärrstyrda undervattensrobotar fungerade och oljan där innebär inte längre någon miljörisk, säger Christer Larsson.

Foto: Mats Norberg. Linda Backlund tar prover på bottenfauna i Klappmarksbäcken, biflöde till Sävarån i Västerbotten.

Ny rapport om försurade vatten: Stor ökning av bottenlevande djur efter kalkning

De senaste fyrtio åren har fem miljoner ton kalk spridits i försurade sjöar och vattendrag i Sverige. En ny studie som tagits fram på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, visar vilka effekter kalkningen haft på bottenlevande djur. - Rapporten visar att antalet arter ökar betydligt efter kalkning, särskilt i de vatten som var surast innan kalkningen påbörjades, säger Ingemar Abrahamsson.

Foto:  Karl Melander

HaV föreslår förebyggande arbete för att motverka vattenbrist

Stora delar av Sverige fick under åren 2016 och 2017 mindre nederbörd än normalt, vilket resulterade i låga vattennivåer i både grund- och ytvattenmagasin. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på uppdrag av regeringen utrett om det behövs nya föreskrifter för att reglera vattenuttag. HaV:s slutsats är att det i dag inte finns förutsättningar för att införa några sådana regler.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden