Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Photo: Maja Kristin Nylander

National report shows increase of "excellent" EU bathing waters in Sweden

More than 90 percent of the EU bathing waters in Sweden met at least sufficient water quality standards in 2017. There has also been an increase in bathing waters classified as excellent. “We are very happy to see that actions, taken by local municipalities, are leading to higher quality of bathing waters in Sweden”, says Ylva Engwall at Swedish Agency for Marine and Water Management, SwAM.

Foto: Bodil Forsberg

Inför årets badsäsong: Allt fler svenska EU-bad har utmärkt vattenkvalitet

92 procent av de 441 svenska EU-baden har god vattenkvalitet. Endast ett svenskt EU-bad har klassificerats med dålig vattenkvalitet inför årets badsäsong. - Allt fler svenska EU-bad har fått klassificeringen ”utmärkt” kvalitet på badvattnet. Det är väldigt positivt och vi ser också att kommunerna arbetar aktivt med den här frågan, säger Ylva Engwall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Foto: Natalie Greppi

HaV föreslår lagändringar för fritidsfiske: ”Ökar möjligheten till bra förvaltning”

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, lägger nu, på uppdrag av regeringen, fram förslag på hur lagstiftningen för fritidsfiske kan ändras. HaV föreslår att det ska vara möjligt att införa anmälnings- och rapporteringsskyldighet för visst fritidsfiske. Förslaget innebär också att fritidsfiskare i havet och de fem stora sjöarna i första hand får använda handredskap som flugfiske- eller metspö.

FN:s särskilda sändebud till Göteborg: "Vi måste agera nu för att få friska hav"

FN:s havskonferens i New York i fjol resulterade i över 1 400 frivilliga åtaganden för att rädda haven. Den 17 maj kommer Peter Thomson från Fiji, FN:s första särskilda sändebud för havsfrågor, till Havs- och vattenforum i Göteborg. - Om vi vill ha säkra våra arters framtid på den här planeten så måste vi agera nu för att få friska hav och för att kunna möta klimatförändringar, säger han.

Kronprinsessan Victoria till Havs- och vattenforum i Göteborg – Östersjön i fokus i år

Kronprinsessan Victoria närvarar vid Havs- och vattenforum som i år sätter Östersjön i fokus. Konferensen hålls i Göteborg den 16 och 17 maj. - Vi kommer särskilt att lyfta nyttor med våra hav och ge konkreta exempel på vad som görs lokalt och globalt för att lösa problem som övergödning, fiskdöd och miljögifter i Östersjön, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Foto: Natalie Greppi

HaV:s generaldirektör: ”Trenden vänder men vi får nog inte tillbaka ett Östersjön som det såg ut på 50-talet”

”Vi börjar se att trenden vänder men vi kommer nog inte att få tillbaka ett Östersjön som det såg ut på 50-talet, när det var ett ganska näringsfattigt hav.” Så säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i en filmad intervju om utmaningarna för ekosystemen i havet, regeringens 600-miljonersatsning på rena hav och varför det är så viktigt att planera våra havsområden.

Foto: Keith Morris / Alamy

HaV utlyser 2,5 miljoner kronor till marin pedagogik

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått regeringens uppdrag att undersöka och stödja lokalt arbete med marin pedagogik. Som en del i detta utlyser HaV nu totalt 2,5 miljoner för utveckling av lokala aktiviteter. - Vi vänder oss till offentliga eller ideella aktörer som jobbar med barn och ungdomar för att öka intresset och förståelsen för haven och hur vi påverkar dem, säger Monica Forsell.

HaV fick gehör i Mark- och miljööverdomstolen – krav på övre gräns för föroreningshalter i massor som dumpas i havet

​Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt, MÖD, har nu meddelat dom i målet rörande dumpning av förorenat sediment i projekt Malmporten i Luleå. Domen i MÖD innebär att den tidigare dispensen från förbudet mot dumpning ändras. En mindre mängd förorenat sediment får dumpas i djuphålan i Luleå skärgård och de föroreningshalter som tillåts har begränsats väsentligt.

Foto: Lars Torstensson / IBL Bildbyrå

HaV föreslår förbud för ålfiske under tre månader för att skydda den hotade ålen

​EU inför nya regler under 2018 för att skydda den hotade ålen. Reglerna innebär förbud för yrkesfiske av ål i havet under en valfri sammanhängande period mellan september och 31 januari 2019. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ansvarar för att genomföra beslutet i Sverige. - Vi föreslår ett förbud för ålfiske i svenska kustområden mellan 1 november och 31 januari 2019, säger Ingemar Berglund.

"Nationell plan för vattenkraften viktig för att skapa balans mellan olika intressen"

I dag, den 12 april, överlämnade regeringen en proposition om vattenmiljö och vattenkraft till riksdagen, i enlighet med den politiska energiöverenskommelsen från 2016. Förslaget är att lagen ska träda i kraft 1 januari 2019. En viktig uppgift i förslaget är att ta fram en nationell plan för omprövning av vattenkraften. HaV, Energimyndigheten och Svenska Kraftnät välkomnar den nationella planen.

Så användes 2017 års havs- och vattenmiljöanslag: Kalkning, fiskvägar och minskad övergödning fortsatt viktiga satsningar

2017 satsade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, drygt 787 miljoner kronor på att förbättra och skydda havs- och vattenmiljön, bland annat på kalkning, fiskvägar och lokala vattenvårdsprojekt mot övergödning. HaV gav också mer i bidrag till större och mer långsiktiga EU-projekt. Pengarna skapade cirka 270 årsarbeten på länsstyrelser, andra myndigheter, universitet och för konsulter.

Naturlig och oskadad källa Fotograf: Eva Götbrink/Kråkfot Natur AB

Ny HaV-rapport: Flera av Sveriges naturliga grundvattenkällor skadade

​I Sverige finns det cirka 2 000 kända grundvattenkällor, det vill säga naturliga utflöden av grundvatten. Många av dessa har skadats eller riskerar att skadas genom exempelvis kalhygge, körskador och äldre utdikningar. Det går att läsa i rapporten ”Sötvatten 2017” från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - Oväntat många skador verkar ha uppstått de senaste fem till tio åren, säger Mikael Krysell.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden