Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lokala satsningar viktiga för helheten  - Åtgärder från havs- och vattenmiljöanslaget 2018

Lokala satsningar viktiga för helheten - Åtgärder från havs- och vattenmiljöanslaget 2018

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) gör årligen en återrapportering till regeringen om hur havs- och vattenmiljöanslaget har använts. Under 2018 fördelade HaV knappt 790 miljoner kronor till insatser för att förbättra och skydda havs- och vattenmiljön, exempelvis om kalkning, restaureringar av vattendrag, lokala vattenvårdsprojekt samt till åtgärder inom regeringens satsning på ”rent hav”.

Vinnare 2018. Dåvarande miljöminister Karolina Skog, Bo Pettersson, kommunalråd Stenungsunds kommun, Sara Ejvegård, kommunikatör 8+fjordar, Niclas Åberg, projektledare 8+fjordar, Anna Jöborn, avdelningschef HaV. Foto: Natalie GreppiS

​Dags att nominera – vem blir 2019 års Sjöstjärna?

Sjöstjärnan är ett nationellt vattenmiljöpris som uppmärksammar lokala vattenvårdsprojekt. Nu öppnar nomineringen för 2019 års tävling – passa på att nominera spännande projekt innan den 26 april.

Foto: Håkan Carlstrand/Havs- och vattenmyndigheten

Flera orsaker bakom laxens ohälsa

Rapporten ”Fortsatta undersökningar av laxsjuklighet under 2018” presenteras den 21 mars på projekt ”Laxförvaltning för framtidens” laxkonferensen i Luleå och dockar an till en tidigare utredning från 2015 om laxens hälsosituation. Innehållet är framtaget av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tillsammans med andra experter, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Foto: Ingvar Lagenfelt

HaV:s förslag till havsplaner på granskning i tre månader: ”Möjlighet för alla att kommentera”

I december ska Havs- och vattenmyndigheten, HaV, överlämna slutliga förslag till tre nationella havsplaner till regeringen. Nu får alla som vill möjlighet att komma med synpunkter på HaV:s förslag. - Tidigare har vi haft både en avstämning och ett samråd. Vi välkomnar alla kommentarer och skickar sedan dem och våra slutliga förslag till havsplaner till regeringen, säger Thomas Johansson.

Foto: Marine Works AB

HaV-satsning: Fyra miljöfarliga vrak undersökta – olja och spökgarn bärgad

​Fyra av de 30 mest miljöfarliga vraken i svenska vatten har under 2017 och 2018 undersökts av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. För tre av dessa har HaV även utfört bärgningsoperationer. - Vi är mycket nöjda med att ha kunnat göra flera säkra och lyckade vrakprojekt. Under 2019 fortsätter vi att undersöka fler vrak samt att tömma dem på olja och rensa dem från spökgarn, säger Fredrik Lindgren.

Foto: Maja Kristin Nylander

Över 400 miljoner till länsstyrelserna: Satsning på lokalt vattenvårdsarbete för minskad övergödning

Länsstyrelserna får i år en ökning av medel till lokala vattenvårdsprojekt (LOVA-projekt), totalt får de 160 miljoner kronor. Dessutom delar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ut totalt 21 miljoner kronor extra för att minska övergödning i kustvatten. - Nu gör vi en större satsning på lokala vattenvårdsåtgärder. Målet att kunna öka åtgärdstakten för lokalt vattenmiljöarbete, säger Mats Svensson.

PAME-möte i Malmö.

Flera viktiga beslut för Arktis: ”Vi är väldigt nöjda med ländernas åtaganden”

​Under PAME-mötet i Malmö sa länderna ja till att gå vidare i ett projekt för att minska nedskräpningen av Arktis havsmiljö. - Sverige är ett av de länder som för två år sedan tog initiativ att arbeta med marint skräp. Nu kan vi gå vidare och ta fram en handlingsplan. Nytt är också att USA, Kanada, Danmark och Finland går med i projektet, säger Jessica Nilsson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Foto: Getty Images

Marint expertmöte i Malmö: Klimatförändringar och skräp utmaningar för havsmiljön i Arktis

​Under fyra dagar, 4-7 februari, träffas marina experter från 15 länder i Malmö för att diskutera havsmiljön i Arktis. Några frågor som tas upp är marint skräp, klimat och sjöfart. - Det är viktigt att vi jobbar internationellt och inkluderar relevanta samarbetspartners då varken havet, skräp eller organismer känner nationella gränser, säger Jessica Nilsson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Kronprinsessan besökte HaV: "Väldigt insatt och intresserad av våra frågor"

Kronprinsessan Victoria besökte i dag Havs- och vattenmyndigheten, HaV. På programmet stod information om havsplanering, insatser för att rädda Östersjön, miljövänlig vattenkraft och fiskerikontroll i marina skyddade områden. – Kronprinsessan är väldigt insatt och intresserad. Hennes intresse gör att allmänheten får upp ögonen för de utmaningar som finns i vår havsmiljö, säger Jakob Granit.

Fokus på havs- och vattenmiljöfrågor när Kronprinsessan besöker Göteborg

​Den 30 januari besöker Kronprinsessan Victoria Göteborgs universitet och Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg. I fokus för Kronprinsessans besök står flera viktiga miljöfrågor, bland annat marin nedskräpning, mikroplaster, Östersjöns status, nya miljökrav för vattenkraften och fiskerikontroll i skyddade områden.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden