Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Tre miljoner till friskare Kalmarsund

Tre miljoner till friskare Kalmarsund

Havs- och vattenmyndigheten ger tre miljoner kronor till flera projekt för att minska övergödningen i Kalmarsund. Hälften av pengarna går till att öka bestånden av gädda, abborre och havsöring, hälften av pengarna går till åtgärder som kalkning, syresättning av vikar och restaurering av våtmarker. Bakom projekten står Kalmarkommissionen som leds av förre miljöministern Olof Johansson.

Start för årets laxfiske i Torne älv

Start för årets laxfiske i Torne älv

Imorgon går starten för årets lax- och öringfiske med fasta redskap i Torne älvs havsområde. Landsbygdsdepartementets beslut bygger på en överenskommelse mellan Havs- och vattenmyndigheten och finska jord- och skogsbruksministeriet. - Vi vill försäkra oss om att tillräckligt många laxar vandrar upp och leker, säger Patrik Persson, på enheten för tillsynsutveckling på HaV.

Tänk på miljön när du målar båten

Tänk på miljön när du målar båten

Tänk på miljön när du gör båten sommarfin. - Äldre färgrester är en potientiell miljöfara. Även om man målat om båten med miljövänliga ämnen så kan giftiga ämnen läcka ut. Många använder giftigare färg än vad som krävs, säger Janna Ekholm, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Tvättning ska helst ske på spolplatta där spolvatten och färgrester samlas upp och renas eller avskiljs.

HaV föreslår områden för vattenstrategi

HaV föreslår områden för vattenstrategi

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, presenterar nu sitt förslag till vad en svensk vattenstrategi bör innehålla. - Biologisk mångfald, minskad övergödning och hållbart fiske är de tre viktigaste målen de närmaste åren, säger Björn Risinger. Några områden som pekas ut i rapporten är avlopp, vattenkraft och överfiske i marint skyddade områden.

Ljusare för torsken i Östersjön

Ljusare för torsken i Östersjön

Bestånden av torsk, strömming och skarpsill ökar i Östersjön. Det framgår av Internationella Havsforskningsrådet, ICES, biologiska råd för nästa års fiske i Östersjön. - Det ser ljust ut. Utvecklingen visar att med en bra förvaltning kan man få både bra bestånd och ett lönsamt fiske, säger Joakim Hjelm, chef för internationella enheten vid Havs- och vattenmyndigheten.

Elva miljoner till att mäta buller i haven

Elva miljoner till att mäta buller i haven

Buller i havet stör både fisk och däggdjur och kan leda till att naturliga instinkter för jakt, flykt och parningslek rubbas. Havs- och vattenmyndigheten, Hav, ger nu nästan elva miljoner kronor till två projekt för att mäta ljudnivån i Östersjön och i Västerhavet och riskerna med buller vid bland annat muddring och pålning. Båda projekten drivs av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI,

Havstensfjorden föreslås få ökat skydd

Havstensfjorden föreslås få ökat skydd

Havstensfjorden i Bohuslän är känd för sina ålgräsängar, ostron- och musselbankar. Nu föreslår Havs- och vattenmyndigheten att den pekas ut som skyddsvärt område i Nordostatlanten. - Området är redan marint naturreservat men det här ger en större internationell betydelse, säger Lena Tingström, utredare på HaV.

Kontrollen oklar inför förbud mot att kasta fisk överbord

Kontrollen oklar inför förbud mot att kasta fisk överbord

Den 1 januari 2013 införs ett förbud mot att slänga ut oönskad fisk från fartyg i Skagerrak. I förhandlingarna har EU och Norge enats om gemensamma regler för redskap och i vilken ordning olika fiskarter ska omfattas av förbudet. Fortfarande kvarstår dock frågan om hur kontroll av förbudet skall genomföras. Det rapporterar Havs- och vattenmyndigheten i ett nyligen inlämnat regeringsuppdrag.

Nya skyltar gör valet av badplats lätt

Nya skyltar gör valet av badplats lätt

I sommar blir det lätt för alla att välja badplats. Nya skyltar ska visa vilken kvalitet det är på badvattnet¸ allt från ”Utmärkt badvattenkvalitet” till ”Avrådan från bad”. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutade i går om nya regler för större badplatser, så kallade EU-bad. De nya reglerna träder i kraft i dag, 1 juni, och senast 21 juni ska skyltarna finnas på plats.

Stopp för sillfiske

Stopp för sillfiske

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att stoppa det kustnära fisket av sill. Stoppet gäller endast för yrkesfiskare som bedriver kustnära fiske i det östra beståndet i Östersjön.

Bidrag till ren kust och färre miljögifter

Bidrag till ren kust och färre miljögifter

Skräp från havet hotar både turist- och naturvärden längs Bohuskusten. Havs- och vattenmyndigheten ger nu 800 000 kronor till Bohusläns kommuner för att hålla kusten och stränder rena under 2012. Andra projekt som fått pengar från HaV är satsning på klimatanpassning av dikningsföretag i Trelleborgs kommun, spårning av miljögifter i Östersjön och krossmaterial för markbäddar.

HaV ger bidrag för att rädda flodkräftan

HaV ger bidrag för att rädda flodkräftan

Havs- och vattenmyndigheten ger nu bidrag till flera projekt för att bevara och öka bestånden av flodkräfta i Sverige. Senaste åren är den starkt hotad av bland annat kräftpest. Ett är projektet ”Astacus” som drivs av Hushållningssällskapet i Värmland, det får 300 000 kronor i bidrag. Länsstyrelsen i Gävleborgs län får 325 000 kronor för att rädda flodkräftan norr om Dalälven.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden