Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Stopp för svenskt laxfiske i Östersjön

Stopp för svenskt laxfiske i Östersjön

Havs- och vattenmyndigheten stoppar årets laxfiske i Östersjön från och med måndag. All tillgänglig svensk kvot av lax är nu i det närmaste uppfiskad. - Fisketakten har varit så pass hög att vi måste stoppa nu för att inte överskrida årets kvot, som är halverad jämfört med tidigare. Spöfiske är dock fortfarande tillåtet, säger Fredrik Nordwall på Havs- och vattenmyndigheten.

Träffa HaV:s avloppsexpert och sjungande dykare i Nordstan

Träffa HaV:s avloppsexpert och sjungande dykare i Nordstan

Med rätt rening i sommarstugan kan vattnet bli mer badvänligt. Den här frågan kommer Havs- och vattenmyndighetens utredare Maria Hübinette ta upp i Göteborg nu på söndag. Dessutom kommer tv-karaktärerna Vattenmannen och Speed att dyka upp, med sång, musik och överraskningar. Platsen är Västerhavsveckans scen mitt i Nordstan.

Risinger ger löfte om Natura 2000-områden

Risinger ger löfte om Natura 2000-områden

Havs- och vattenmyndighetens vägledning till bland annat länsstyrelser om hur fiske i marina skyddade områden ska regleras blir klar i år. Det lovade generaldirektör Björn Risinger i Almedalen på onsdagen.. - Jag bedömer också att vi kan ha en bra fiskereglering på plats i alla marina Natura 2000-områden till 2015 i samarbete med länsstyrelserna, fortsatte han.

Stopp för laxfiske i Bottenviken

Stopp för laxfiske i Bottenviken

Från och med torsdag stoppar Havs- och vattenmyndigheten fiske efter vild lax i Bottenviken. Anledningen är att den tillgängliga kvoten är uppfiskad. - Det är dock fortfarande tillåtet att fånga odlad lax i vissa områden, säger Martin Rydgren på Havs- och vattenmyndigheten.

Svenskar villiga betala för friskt Östersjön

Svenskar villiga betala för friskt Östersjön

Svenskar är villiga att betala mest för levande Östersjön. En ny studie av Internationella forskarnätverket Balticstern visar att invånarna i länderna runt Östersjön är villiga att betala totalt fyra miljarder euro varje år för en bättre havsmiljö. - Studien visar att människor är beredda att betala för ett levande hav, säger Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

700 000 till kartläggning av sälmasken

700 000 till kartläggning av sälmasken

Havs- och vattenmyndigheten finansierar en studie om sälmaskens utbredning. Studien ska ge klarare besked om vilka områden som är infekterade av sälmask och hur infektionsgraden skiljer sig åt mellan olika fiskbestånd. Den ska också ge underlag för rekommendationer för att hindra att infekterad fisk når konsumenter.

Mer torsk på gång i Nordsjön och Skagerrak

Mer torsk på gång i Nordsjön och Skagerrak

Torsken i Nordsjön och Skagerrak fortsätter att öka. Det framgår av internationella havsforskningsrådets (ICES) senaste rådgivning, som släpptes i dag. - Generellt ser det bättre ut för fisken i Nordsjön och Skagerrak. Det visar att både havsmiljön och fisket gynnas när vi hanterar fiskbestånden på ett hållbart och långsiktigt sätt, säger Joakim Hjelm, enhetschef vid Havs- och vattenmyndigheten.

Nu kan man fiska strömming vid Östersjökusten igen

Nu kan man fiska strömming vid Östersjökusten igen

Fiskare på östkusten med små garn- och trålbåtar kan nu fiska sill och strömming igen. Nu öppnar Havs- och vattenmyndigheten åter upp kustfisket vid Skåne, Blekinge, Kalmar, Gotlands, Östergötlands, Södermanlands, Stockholms och Uppsala län. - Vi tillför 100 ton för att stödja de kustnära fiskare som fångar på ett skonsamt och hållbart sätt, säger Inger Dahlgren vid Havs- och vattenmyndigheten.

Fler måste lära av läget i Hanöbukten

Fler måste lära av läget i Hanöbukten

Läget för Hanöbukten är problematiskt. Sårskador på fisk och fågeldöd är något av det som uppmärksammas i den beskrivning av läget som länsstyrelsen i Skåne och Region Skåne nyligen sammanställt. Havs- och vattenmyndigheten har sett liknande förändringar i andra havsområden och anser att det är angeläget att starta ett arbete som leder till att fler länsstyrelser får möjlighet att agera.

Skyddat område bra för fisken i Kattegatt

Skyddat område bra för fisken i Kattegatt

2009 införde Sverige och Danmark ett områdesskydd uppdelat i tre olika zoner för att skydda torsken i Kattegatt. På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har nu Sveriges lantbruksuniversitet och Danmarks tekniska universitet utvärderat de stängda områdena. Den visar att områdesskyddet, i kombination med selektiva redskap, minskat dödligheten för torsk och lett till en ökning av torskbeståndet.

Beslut om trollingfiske efter sommaren

Beslut om trollingfiske efter sommaren

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har inför årets fiske gjort en större översyn av fisket efter lax. I maj föreslogs begränsningar för trollingfisket efter lax i Östersjön. - Vi har fått väldigt varierande reaktioner på förslaget. Vi behöver analysera svaren mer och fattar därför inte beslut förrän efter sommaren, säger Martin Rydgren, utredare på HaV.

Vattenkraften måste bli miljövänligare

Vattenkraften måste bli miljövänligare

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, genomförde i maj dialogmöten om vattenkraftens miljöeffekter och möjligheter. Då framkom att Sverige inte når miljömålet om Levande sjöar och vattendrag och inte heller kraven i EU:s ramdirektiv för vatten om inte vattenkraften blir miljövänligare. - Vi behöver modernisera vår syn på vattenkraften, säger Björn Sjöberg avdelningschef på HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden