Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

HaV föreslår nya regler för att skydda lax och öring på västkusten

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår ändrade regler för fiske efter lax och öring i Kattegatt och Skagerrak. - Senaste åren har vi sett att bestånden av vildlax och havsöring på västkusten försämrats. Exempelvis är det bara tre av laxbestånden, de i Himleån, Suseån och Stensån, som når de bevarandemål som satts upp, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering.

HaV säger nej till kalkbrytning i Bunge

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, anser att Mark- och miljödomstolen inte bör ge tillstånd för kalkbrytning i Bunge på Gotland. - Vi bedömer att de två närliggande Natura 2000-områdena Bästeträsk och Brantings Haid skadas av en sådan verksamhet. Därför anser vi att tillstånd inte får ges i enlighet med EU:s regelverk för naturvård, säger Björn Risinger, generaldirektör på HaV.

HaV klar med yttrande om förslaget till nya vattenrättsliga regler

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu yttrat sig om förslaget till ändrade vattenrättsliga regler. - I stort är vi positiva och menar att de föreslagna ändringarna är mycket angelägna för att få till stånd relevanta miljökrav på verksamheter som påverkar Sveriges vattenmiljöer, säger Anders Skarstedt, utredare, enheten för miljöprövning och miljötillsyn.

Ny HaV-rapport om miljöövervakningen i sjöar och vattendrag

Ny HaV-rapport om miljöövervakningen i sjöar och vattendrag

Hur ser den svenska miljöövervakningen av svenska sjöar och vattendrag ut? Vad behöver förbättras för att Sverige ska leva upp till kraven i EU:s ramdirektiv för vatten? Det är några av frågeställningarna i en ny HaV-rapport. - Den ger oss en värdefull bild av läget i svenska sjöar och vattendrag, en slags ögonblicksbild av tillståndet i ekosystemen, säger Ann-KarinThorén, utredare på HaV.

HaV föreslår krav på behörighetsbevis för snabba farkoster till sjöss

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår att regeringen inför krav på behörighetsbevis och åldersgränser för snabbgående fritidsfartyg. HaV föreslår också att vattenskoterförordningen upphävs. - Farliga och miljöstörande beteenden till sjöss orsakas främst av snabbgående farkoster, oavsett om det är en större motorbåt eller en vattenskoter, säger Christer Larsson, utredare på HaV.

HaV får kritik i ny rapport: Brister i uppföljning av havs- och vattenmiljöprojekt

HaV får kritik i ny rapport: Brister i uppföljning av havs- och vattenmiljöprojekt

Havs- och vattenmyndigheten beställde för ett år sedan en oberoende utvärdering av projekt som finansierats med havs- och vattenmiljöanslaget. - Utvärderingen bekräftar den bild vi själva har. Hanteringen blev mer omfattande än vad vi räknade med och att vi har inte klarat uppgiften tillräckligt systematiskt, säger generaldirektör Björn Risinger. Utvärderingen har gjorts av Havsmiljöinstitutet.

Svenskt möte i Washington om hållbar blå tillväxt

Svenskt möte i Washington om hållbar blå tillväxt

På mötet ”Economics of Oceans” i Washington den 3-4 december träffas amerikanska och svenska beslutsfattare för att ta upp tekniklösningar och miljön i haven. Arrangörer är Havs- och vattenmyndigheten (HaV), miljödepartementet och svenska ambassaden i USA. - Intresset är stort i både Sverige och USA för samarbete inom marin teknik, havsplanering och övergödningsfrågor, säger Catarina Hedar på HaV.

Landets kräftexperter samlas till konferens i Jönköping

Landets kräftexperter samlas till konferens i Jönköping

I veckan samlas landets ledande kräftexperter till konferens i Jönköping. Arrangörer är Havs- och vattenmyndigheten, SLU Aqua, Sveriges Fiskvattenägareförbund och Länsstyrelsen Jönköping. - Konferensen handlar bland annat om hur vi kan bli bättre på att förvalta, bevara och utveckla bestånden av flod- och signalkräfta, säger Fredrik Nordwall, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Tipsa EU-kommissionen om bästa sättet att minska marint skräp

Tipsa EU-kommissionen om bästa sättet att minska marint skräp

Just nu kan du svara på en så kallad konsultation, en webbenkät, där EU-kommissionen samlar in synpunkter om hur man ska kunna minska mängden marint skräp. – Jag hoppas att många har sett enkäten och bidragit med sina synpunkter, säger Johanna Eriksson, handläggare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Stor besvikelse efter nej till marina skyddade områden i Antarktis

Stor besvikelse efter nej till marina skyddade områden i Antarktis

Ryssland, Kina och Ukraina säger nej till förslag om marina skyddade områden i Antarktis. Det blev resultatet när länderna i konventionen för bevarande av marina resurser i Antarktis, CCAMLR, samlades till ett möte på Tasmanien. - Det är en stor besvikelse. Rosshavet och östra Antarktis är unika ekosystem som förtjänar att skyddas, säger Staffan Danielsson på Havs- och vattenmyndigheten.

Stora skillnader i hur väl kalkningen fungerar i länen

Kalkningen av svenska sjöar och vattendrag fungerar generellt bra i Sverige. Det visar den granskning som Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har gjort. Men det finns stora skillnader i hur länsstyrelser genomför och följer upp de kalkningar som pågår. - Nästa steg för oss är att se varför det är så, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havs- och vattenförvaltning

Nya HaV-rapporter om hur vattenkraften kan miljöanpassas

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, släpper nu fyra rapporter om svensk vattenkraft. I rapporterna anger forskare från tre universitet hur de anser att vattenkraftverken kan och bör miljöanpassas. - Vi ser rapporterna som ett viktigt underlag i myndighetens kommande vägledning om lämpliga försiktighetsmått och bästa möjliga miljöteknik för vattenkraftverk, säger Björn Sjöberg på HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden