Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Fotograf: Maja Kristin Nylander

HaV planerar översyn av hummerfisket: ”Målet är ett hållbart fiske och sunda ekosystem”

På måndag, den 26 september, startar årets hummerfiske och tusentals fritidsfiskare och ett par hundra yrkesfiskare sätter ut sina tinor. Men beståndet av europeisk hummer i svenska vatten bedöms vara betydligt lägre än vad forskarna tidigare trott. - Vi kommer därför att göra en översyn av bestämmelserna för fiske efter hummer, säger Martin Rydgren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Foto: Jonas Forsberg/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå

Ny HaV-rapport visar: Höga halter mikroplaster även i sjöar

​Mikroplaster är inte bara ett hot mot våra havsmiljöer. Prover tagna i Vättern och Mälaren visar att halterna av mikroplaster där är lika höga eller något högre än i till exempel Östersjön och i Västerhavet. Det går att läsa i rapporten ”Sötvatten” från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - De nya rönen om mikroplaster i Vättern är både förvånande och oroande, säger Åsa M Andersson på HaV.

Foto: Maja Kristin Nylander

HaV pekar ut 28 anläggningar för vattenförsörjning som riksintresse

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat att 28 anläggningar är av riksintresse för vattenförsörjning. - Myndighetens beslut gör att dricksvattenförsörjningen får samma status som andra viktiga samhällsfunktioner. Det förenklar för aktörer att ta hänsyn till dricksvattnet vid planering och utbyggnad av till exempel bostäder, vägar och, järnvägar, säger Margareta Lundin Unger på HaV.

Fotograf: Eduardo Infantes Oanes

Oroande utveckling för ålgräset: En yta stor som Tjörn har försvunnit

Det viktiga ålgräset fortsätter att försvinna från västkusten. Havs- och vattenmyndigheten, Göteborgs universitet och Länsstyrelsen i Västra Götaland ger nu ut två rapporter som visar på en utveckling som är både dyr för samhället och farlig för havsmiljön. - Förlusten av ålgräsängar i Bohuslän sedan 1980-talet omfattar enorma områden, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på HaV..

Fotograf: Kasper Holgers/Havs- och vattenmyndigheten

Regler för spårbarhet av fisk införs först under 2017

Nya regler för spårbarhet för fiskeri- och vattenbruksprodukter i Sverige kommer att börja först 2017, minst tre månader senare än planerat. Skälet är att förslaget till föreskrifter från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, först ska prövas av EU-kommissionen. - Det är olyckligt att tidplanen nu förskjuts men vi bedömer att det är nödvändigt, säger Anders Bogelius, verksamhetsutvecklare på HaV.

Fotograf: Maja Kristin Nylander

HaV föreslår tydligare regler för små avlopp i hela landet

Havs- och vattenmyndigheten. HaV, vill ha tydligare och mer enhetliga regler för små avlopp samt högre krav på rening i särskilt känsliga områden. Det framgår av förslaget till nya regler som i dag överlämnats till regeringen. - Läckage av fosfor från små avlopp kan få stor negativ påverkan på miljön lokalt. I mindre känsliga områden menar vi att kraven kan sänkas, säger Åsa Gunnarsson på HaV.

Foto: Daniel Valentinsson

Svensk riskbedömning av amerikansk hummer godkänd av EU

Den svenska riskbedömningen av amerikansk hummer är nu godkänd av EU. Därmed fortsätter processen som kan leda till att amerikansk hummer förs upp på förteckningen över invasiva främmande arter. - Det är självklart positivt att vår riskbedömning uppfyller de krav som ställs av EU-förordningen, säger Sofia Brockmark på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Foto: Susanne Viker

Viktigt beslut om småvalar: Skyddet för tumlare i Östersjön måste öka

Länderna som skrivit under avtalet om bland annat tumlare i Östersjön, det så kallade Ascobans-avtalet, har nu enats om hur ett ökat skydd bör se ut. - Genom att utveckla mer selektiva redskap kan man till exempel undvika bifångster av småvalar i yrkesfisket. Att tumlare fastnar i fiskegarn är fortfarande den främsta orsaken till dödlighet bland tumlare i Östersjön, säger Susanne Viker på HaV.

Nya regler för signalkräfta

Från och med den 3 augusti gäller nya EU-regler för hantering av levande signalkräftor. Det innebär att det är helt förbjudet att sätta ut och odla signalkräftor. Sverige har 18 månader på sig att ta fram ett hanteringsprogram för signalkräftan och ta fram ytterligare åtgärder för att stoppa signalkräftans spridning nationellt.

Foto: Erika Axelsson

Ny förvaltningsplan för torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön

I dag, onsdag den 20 juli, träder EU:s nya förvaltningsplan för torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön i kraft. Den innebär förändringar för yrkesfisket på både kort och lång sikt. - Planen syftar till att nå målen i EU:s gemensamma fiskeripolitik , den bidrar bland annat till att genomföra landningsskyldigheten , säger Inger Dahlgren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Foto: Kungsbacka kommun

HaV i Almedalen: Fokus på vattenåtgärder och vem som ska betala

​En stor del av Sveriges vatten mår inte bra och uppnår inte vattendirektivets krav för god status. Åtgärder behövs men vem ska betala? På årets Almedalsvecka sätter Havs- och vattenmyndigheten, HaV, den frågan i fokus. - Vi har utvecklat en metod som analyserar betalningsförmåga, på vårt seminarium presenterar vi den och diskuterar fördelningen av kostnader, säger Marie Berghult.

HaV vill skydda fler havsområden: ”Goda chanser att nå arealmålet”

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ser stora möjligheter att nå arealmålet om tio procents skydd av havsmiljön till år 2020. Samtidigt vill HaV inrätta minst ett nytt skyddat område i Västerhavet, ett i Egentliga Östersjön och ett i Bottniska viken, där mänsklig verksamhet minimeras. Det är en av åtgärderna i en ny handlingsplan för marint områdesskydd.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden