Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Fotograf: Wilhelm Gårdmark

Hur ska haven användas? Första skisserna till framtidens havsplaner från HaV

I dag presenterar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, de första skisserna på vad som ska bli Sveriges framtida havsplaner. - Havsplanerna blir både bättre och mer förankrade om berörda som framförallt kommuner, myndigheter, intresse- och branschorganisationer är med i processen. Därför bjuder vi nu in till dialog med berörda, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten.

Fotograf: Laura Melne. Havsplanerare i arbete i projektet Baltic SCOPE

32 länder samlade i Riga för att diskutera Östersjöns framtid

Hur ska olika intressen kunna samsas om utrymmet och resurserna i Östersjön? I veckan samlas 250 deltagare från 32 olika länder i Riga i Lettland för att diskutera den frågan. - Vi presenterar våra erfarenheter och kunskap från EU-projektet Baltic SCOPE. Syftet har varit att utveckla och samordna havsplaner för Östersjön, säger Thomas Johansson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

HaV:s nye generaldirektör Jakob Granit: "Sunda ekosystem är inget självändamål"

​Den 1 september blev Jakob Granit, 50, ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Möt honom i nya numret av tidningen ”Hav & Vatten”. - Vi måste ha höga mål, men om vi går och hoppas på att Östersjön ska bli lika ren som på 1950-talet så gör vi ett misstag. Vi borde snarare enas om vad som är en acceptabel havsmiljö, säger Jakob Granit i intervjun.

Fotograf: Eyevine / IBL Bildbyrå

Viktigt beslut: "Skyddet i Antarktis kan leda till fler reservat i världshaven"

Beslutet att skydda ett stort havsområde vid Antarktis för framtida fiske är historiskt. Det ökar också chansen för fler marina reservat i världshaven. - Rosshavet är ett område där många länder och andra parter, till exempel fisket, har stora intressen. Kan vi lyckas komma överens här så kan vi även lyckas i Arktis och de stora haven generellt, säger Catarina Hedar på HaV.

Foto: Kustbevakningen

HaV föreslår nytt fördelningssystem: "Är mer flexibelt för fiskaren"

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår nu ett nytt system för att fördela fiskemöjligheter, bland annat för torskfiske i Östersjön och fiske efter vitfisk, havskräfta och räka i Västerhavet. Syftet är att bland annat minska utkast av fisk och att undvika kollektiva fiskestopp. - Individuella årliga fiskemöjligheter ger också yrkesfiskare ökad flexibilitet, säger Ingemar Berglund.

Fotograf: Daniel Valentinsson

Amerikansk hummer förs inte upp på EU:s lista över främmande invasiva arter

Amerikansk hummer tas inte med i EU-kommissionens förslag till ny uppdaterad unionslista över invasiva, främmande arter. Det innebär att det inte blir importförbud av levande amerikansk hummer till EU. - Istället föreslås att mindre handelsbegränsande åtgärder bör undersökas, såsom nationella eller regionala åtgärder, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

För yrkesfisket sänks torskkvoterna med 56 procent i västra Östersjön och 25 procent i östra delarna.

Kvoterna för 2017 års fiske i Östersjön klara

EU:s fiskeministrar är nu överens om nästa års fiskekvoter i Östersjön. Arterna som omfattas är torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Beslutet innebär kraftigt minskade kvoter för yrkesfisket efter torsk i Östersjön. För fritidsfisket införs en fångstbegränsning för fångst av torsk i västra Östersjön inklusive Öresund.

Fotograf: Roel Wijtmans/Azote

HaV hoppas på beslut om åtgärdsprogrammen för vatten i år

Regeringens prövning av åtgärdsprogrammen för vatten är nu klar. Beslutet innebär att myndigheterna kan revidera programmen. - Det är väldigt bra att prövningen är genomförd och avslutad. Nu hoppas vi att vattendelegationerna kommer till beslut under innevarande år så att åtgärdsarbetet kan fortsätta och utvecklas för att förbättra vattenmiljön, säger Björn Sjöberg.

Fotograf: Thomas Rafstedt

Ny HaV-rapport: Kalkade våtmarker kan återhämta sig och återfå naturlig växtlighet

Kalkning av våtmarker - som kärr och mader - behöver inte betyda att miljön där förändras permanent. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. - I de våtmarker där man slutat kalka så märks en tydlig återhämtning. Vitmossorna som fanns där tidigare, börjar komma tillbaka vilket är en väldigt positiv nyhet, säger Ingemar Abrahamsson på HaV.

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten

HaV ger fyra miljoner för att minska skräpet i Östersjön och Västerhavet

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt drygt tre miljoner kronor i stöd till ett EU-projekt för att rensa haven på förlorade fiskeredskap och spökgarn i Östersjön. De tre miljonerna går stiftelsen Håll Sverige Rent och till Simrishamns kommun. HaV ger också drygt 960 000 kronor till EU-projektet ”Ren kustlinje” för att minska marin nedskräpning i Öresund, Kattegatt och Skagerrak.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden