Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

GD tar kritik på allvar

GD tar kritik på allvar

Riksrevisionen har överlämnat sin första revisionsberättelse om Havs- och vattenmyndigheten. Enligt riksrevisionens uppfattning ger inte årsredovisningen en rättvisande bild av Havs- och vattenmyndighetens finansiella ställning efter myndighetens första sex månader. - Naturligtvis tar vi allvarligt på kritiken och förbättringsinsatser är i full gång, säger generaldirektör Björn Risinger.

Elva personer förlorar jobben

Elva personer förlorar jobben

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att säga upp elva personer på grund av arbetsbrist. Arbetsbristen har uppstått i samband med att undersökningsfartyget Argos belades med nyttjandeförbud för drygt ett år sedan. Fyra av de 15 ombordanställda erbjuds att arbeta på ett mindre fartyg, undersökningsfartyget Mimer.

Tyck till om havsmiljön på Nalen

Tyck till om havsmiljön på Nalen

De svenska haven mår inte så bra som de borde. Att strunta i havsmiljön slår hårt mot både fiske och rekreation. Det är två av slutsatserna i Havs- och vattenmyndighetens förslag "God havsmiljö 2020" . Nu får allmänheten möjlighet att tycka till om havsmiljön. På måndag presenteras förslaget på Folkets Hus i Göteborg och på tisdag på Nalen i Stockholm.

Dålig havsmiljö dyrt för samhället

Dålig havsmiljö dyrt för samhället

I dag presenterar Havs- och vattenmyndigheten sitt förslag ”God havsmiljö 2020”. Det innehåller bland annat en analys av hur Östersjön och Nordsjön mår och vilken social och ekonomisk nytta en god havsmiljö ger. Förslaget, som består av två delrapporter och förslag till föreskrifter, är led i genomförandet av EU:s havsmiljödirektiv och skickas nu på remiss till ett 80-tal instanser.

Konferens om jordbrukets roll för vattnet

Konferens om jordbrukets roll för vattnet

Nästa vecka ordnar Havs- och vattenmyndigheten konferens i Göteborg på temat ”Jordbruket och vattnet”. - Utsläppen av kväve och fosfor från jordbruket kan reduceras betydligt, den stora frågan är hur det ska göras och vem som ska betala, säger Arne Joelsson, handläggare på HaV:s åtgärdsavdelning. Enligt Naturvårdsverket står Jordbruket i dag för drygt 40 procent av utsläppen av fosfor och kväve.

Drygt 150 miljoner kronor till friskare vatten

Drygt 150 miljoner kronor till friskare vatten

Hur mår Sveriges grundvatten, sjöar, vattendrag och kustvatten? Den frågan hoppas Havs- och vattenmyndigheten få svar på och anslår nu drygt 150 miljoner kronor till länsstyrelsen, SMHI och SGU. - Målet är att få ett bra underlag för beslut om åtgärder som kan förbättra våra vattenmiljöer, säger Lennart Sorby, chef för vattenförvaltningsenheten.

15 miljoner för bättre fiskevård

15 miljoner för bättre fiskevård

Få tillbaka vattennivån i sjöar. Återställa vattendrag kring jordbruksmarker. Öppna upp vikar som stängts vid vägbankar. Flera åtgärder för fiskevården i hav, sjöar och vattendrag kan nu dra igång, sedan Havs- och vattenmyndigheten har fördelat 15 miljoner kronor till länen.

Insatser för hav och vatten behöver säkras

Insatser för hav och vatten behöver säkras

Över landet har flera lokala vattenvårdsprojekt dragit igång. För att inte miljöåtgärderna ska tappa fart vill Havs- och vattenmyndigheten att regeringens anslag för åtgärder för havs- och vattenmiljö ska ligga kvar på dagens nivå, cirka 740 miljoner kronor.

Förbud mot laxfiske med drivlinor

Förbud mot laxfiske med drivlinor

Havs- och vattenmyndigheten har idag beslutat att förbjuda laxfiske med drivlinor i Östersjön. Anledningen är att årets kvot redan är så gott som uppfiskad. Beslutet är ett led i arbetet med att skydda den vilda laxstammen i Östersjön. Förbudet berör yrkesfiskare i södra Östersjön.

Osäker framtid för populära pengar

Osäker framtid för populära pengar

Närmare 95 miljoner kronor. Så mycket pengar har Havs- och vattenmyndigheten beslutat att i år dela ut till länsstyrelserna för att finansiera lokala vattenvårdsprojekt, så kallade LOVA-projekt. Summan är ungefär fem miljoner större än förra året. Anslaget är populärt, men framtiden för dessa populära pengar är osäker.

EU-möte tar upp stopp för att kasta fisk överbord

EU-möte tar upp stopp för att kasta fisk överbord

Experter i EU:s medlemsländer träffas i dag för att diskutera problemet med att stora mängder fångad fisk kastas över bord. De så kallade ”utkasten” har vuxit till en stor fråga inom fiskeripolitiken och Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag att medverka vid införandet av utkastförbud i Skagerrak.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden