Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

HaV vill se importstopp för levande amerikansk hummer

HaV vill se importstopp för levande amerikansk hummer

Skydda vår inhemska hummer och bevara den biologiska mångfalden. Det är anledningarna till att Havs- och vattenmyndigheten vill införa ett importförbud på levande amerikansk hummer. I ett yttrande till Miljödepartementet bedömer myndigheten att fördelarna med ett förbud är långt mycket större än nackdelarna.

Pengar till FISH och flodpärlmusslan

Pengar till FISH och flodpärlmusslan

Havs- och vattenmyndigheten ger två miljoner kronor till den ideella organisationen Fiskesekretariatet, FISH. Pengarna går till att försöka skapa ett hållbart nyttjande av fisk och skaldjur utan att skada den marina miljön. Det sker genom lobbying, information och samarbete med andra europeiska miljöorganisationer. HaV ger också bidrag till projekt som räddar flodpärlmusslan och vildlaxen.

HaV satsar för att minska skräpet i Östersjön

HaV satsar för att minska skräpet i Östersjön

Havs- och vattenmyndigheten ger nu bidrag till två projekt för att minska nedskräpningen i Östersjön. ”Fishing for Litter” vill få fler yrkesfiskare att samla upp och lämna in det skräp som fastnar i nät och trålar. ”The Baltic Sea Waste Campaign 2012 – A Wake Up”, är ett försök att öka medvetenheten och intresset för marint avfall bland vanliga svenskar, medier och beslutsfattare.

Förslag till nya regler för laxfisket

Förslag till nya regler för laxfisket

Havs- och vattenmyndigheten föreslår nya bestämmelser för fiske efter lax på kusten. Syftet är att öka möjligheterna att bevara och restaurera de vilda laxstammarna och få ett hållbart fiske på sikt. - Förslaget syftar till att styra nyttjandet av laxkvoten mot den odlade laxen och i ökad grad bort från svaga vilda laxbestånd, säger Martin Rydgren, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Pengar till oljespårning och till Vikbolandet

Pengar till oljespårning och till Vikbolandet

Vid oljeutsläpp i hav och sjöar är det är det viktigt att snabbt få en prognos över hur oljan sprids och var och när den når kusten. Det gör det lättare att sanera ute till havs och ökar beredskapen längs kusten. Havs- och vattenmyndigheten ger nu 400 000 kronor i bidrag till SMHI för att utveckla projektet ”Seatrack Web, prognossystem för oljeutsläpp i havet”.

Tjörns kommun slutar med farligt medel

Tjörns kommun slutar med farligt medel

Tjörns kommun slutar att använda det miljöfarliga kallavfettningsmedlet vid oljesaneringen. I stället övergår man till att grovsanera bort olja från klipp- och stenstränder med hjälp av spadar, skrapor och andra handredskap. - Det är glädjande att kommunen lyssnat på det vi och länsstyrelsen framfört, säger Björn Sjöberg, chef för åtgärdsavdelningen på Havs- och vattenmyndigheten.

HaV kräver miljövänligare oljesanering

HaV kräver miljövänligare oljesanering

Havs- och vattenmyndigheten anser att Tjörns kommun använt sig av fel metod i saneringen efter det stora oljeutsläppet i september. - De har använt sig av kemikalier som inte är godkända att användas utomhus i naturmiljö, säger Björn Sjöberg, chef för åtgärdsavdelningen. Oljeutsläppet är det största som någonsin drabbat västkusten, under drygt tre veckor omhändertogs närmare 750 ton olja.

Digital databas för haven får 10 miljoner

Digital databas för haven får 10 miljoner

Havs- och vattenmyndigheten ger tio miljoner kronor till projektet ”Digitalisering av djupdata”. Därmed kan Sjöfartsverket fortsätta arbetet med att bygga upp den nationella databasen med information om djup i svenska kustvatten. - Vi är väldigt glada över att nu ha fått besked om pengarna, i dag är 16 personer sysselsatta på heltid i projektet, säger Patrik Wiberg på Sjöfartsverket.

HaV ger pengar till flera havs- och vattenprojekt

HaV ger pengar till flera havs- och vattenprojekt

Havs- och vattenmyndigheten har nu beslutat om bidrag till flera åtgärder för en bättre havs- och vattenmiljö. ”Havstulpanprojektet” får 800 000 kronor och projektet ”Krafttag ål” får totalt tre miljoner kronor. Andra exempel är miljöprojekt i Lögde och Råne älvar i Västerbottens län samt Gamlebyviken i Västerviks kommun.

8,5 miljoner till hotade arter

8,5 miljoner till hotade arter

Fjällrufse, tumlare, sjönajas och flodpärlmusslan är några av de arter som är hotade i Sveriges hav, sjöar och vattendrag. Havs- och vattenmyndigheten ger nu 8,5 miljoner kronor till vattenrelaterade åtgärdsprogram. Pengarna går till länsstyrelserna som i sin tur fördelar pengarna. - Flera projekt rör hotade vattenväxter, exempelvis kransalger, säger Susanne Viker, utredare på HaV.

HaV ger en miljon kronor  till CSI

HaV ger en miljon kronor till CSI

Havs- och vattenmyndigheten anslår en miljon kronor till ideella nätverket Clean Shipping Network för att utveckla deras miljöindex. Bolag som HM, Ericsson och ABB använder sig redan av indexet vid upphandling av transporter vilket fått rederinäringen att minska utsläppen i luft och vatten. - Det här är ett projekt som verkligen fungerar, säger utredaren Jessica Hjerpe Olausson.

Dags för årets laxfiskepremiär

Dags för årets laxfiskepremiär

I morgon, fredag, är det dags för årets premiärfiske av lax och öring i Mörrumsån. - Jag tror att det blir bra fiske i ån i år. Det tyder vattenföringen i ån och vädret på, säger Conny Elg, tillförordnande chef för Mörrums Kronolaxfiske. På söndag är det premiär för havsöringfisket på västkusten.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden