Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Nya regler för trålfiske i Skagerrak

Nya regler för trålfiske i Skagerrak

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att införa nya bestämmelser för trålfiske i Skagerrak. Syftet med de nya bestämmelserna är att minska oönskade bifångster av fisk. - Beslutet innebär bland annat att det blir obligatoriskt med så kallad rist som sorterar bort bifångster av fisk vid riktat fiske efter räka och havskräfta, säger Bengt Kåmark, utredare på HaV:s internationella enhet.

HaV får 26 miljoner för att spåra fisk

HaV får 26 miljoner för att spåra fisk

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, får 26 miljoner kronor av EU-kommissionen för att kunna spåra fisk med hjälp av RFID-teknik. - Det ger oss den grund som behövs för att kunna genomföra det här arbetet. Det är också ett kvitto på att kommissionen är positiv till hur Sverige vill införa kraven på spårbarhet, säger Johan Löwenadler Davidsson, chef på HaV:s tillsynsavdelning.

Unilever tar bort mikroplaster i skönhetskrämer

Unilever tar bort mikroplaster i skönhetskrämer

Företaget Unilever ska sluta använda mikroskopiskt små plastpärlor i sina skönhetsprodukter. Skälet är att mikroplasterna anses vara skadliga för den marina miljön. - Det är en väldigt glädjande nyhet. Mikroplaster är ett stort problem som uppmärksammas allt mer internationellt. De finns i alla hav och kan tas upp av både fiskar och andra djur, säger Johanna Eriksson på HaV.

2,5 miljoner till att rädda ålen

2,5 miljoner till att rädda ålen

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satsar 2,5 miljoner kronor på att plantera ut ålyngel i svenska vatten. Projektet leds av länsstyrelsen i Skåne och är en del av Sveriges förvaltningsplan för ål. - Ålen är en art som är starkt hotad och senaste åren har allt färre ålar vandrat in i svenska vatten på naturlig väg. Detta är ett sätt att stärka bestånden, säger Fredrik Nordwall på HaV.

Ingen kräftpest på fynden i Märstaån

Ingen kräftpest på fynden i Märstaån

Marmorkräftorna som hittades i Märstaån är inte smittade med kräftpest. - I nuläget talar inget för att de marmorkräftor som hittats är smittade med någon allvarlig sjukdom, säger Thorbjörn Hongslo, på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Nu återstår tester med flodkräftor. Även om marmorkräftorna inte verkar sjuka kan de bära på sjukdomar som drabbar den inhemska flodkräftan.

500 miljoner kronor till arbetet för bättre havs- och vattenmiljö

500 miljoner kronor till arbetet för bättre havs- och vattenmiljö

Flygaska mot utsläpp av fosfor och syresättning av havsbottnar är två initiativ som under 2012 fått stöd av Havs- och vattenmyndigheten. Under året som gått har myndigheten beviljat anslag på ungefär 500 miljoner kronor till arbeten runt om i landet som alla syftar till bättre havs- och vattenmiljö.

Ja till fiske i varandras zoner i Skagerrak

Ja till fiske i varandras zoner i Skagerrak

Svenska, norska och danska fiskare får tillträde till varandras zoner i Skagerrak från den 1 januari 2013. Det står nu klart. - Av tidigare information såg det ut som om det inte kunde bli så innan avtalet för 2013 mellan EU och Norge var klart. Det här är ett bra besked eftersom svenskt fiske nu kan fortsätta på traditionellt sätt, säger Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

2013 års fiskekvoter för Västerhavet klara

2013 års fiskekvoter för Västerhavet klara

EU:s jordbruks- och fiskeministrar har nu beslutat om 2013 års kvoter för torsk, sill och havskräfta i Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön. Ministerrådet beslutade också om ändringar i förvaltningsplanen för torsk i Västerhavet. - Förvaltningsplaner är ett av de viktigaste instrumenten i EU:s fiskeripolitik för att nå hållbara bestånd, säger Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten.

Första analysen av marmorkräftan klar

Första analysen av marmorkräftan klar

Marmorkräftorna som hittades i Märstaån bär inte på viruset som orsakar sjukdomen White-Spot-Disease. Det visar den analys som gjorts av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. - Vi går nu vidare med fortsatt bakterieanalys samt fler virus- och parasitundersökningar, säger Anders Hellström, chef för fisksektionen på SVA. Resultatet presenterades i dag på ett samverkansmöte i Sigtuna.

HaV håller fast vid stopp för årets räkfiske

HaV håller fast vid stopp för årets räkfiske

Svenskt fiske av räkor i Kattegatt och Skagerrak förbjöds 30 november. Men Sveriges Fiskares riksförbund vill att räkfisket öppna igen under två dagar, 27 och 28 december. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, avslår den begäran. - Vi stoppade räkfisket eftersom 98,4 procent av kvoten är uppfiskad. Om vi tillåter fiske igen riskerar vi den svenska kvoten överskrids, säger Karin Hermansson på HaV.

EU-möte om fiskekvoter för Västerhavet

EU-möte om fiskekvoter för Västerhavet

EU:s jordbruks- och fiskeministrar beslutar i veckan om nästa års kvoter för bland annat torsk, sill och makrill i Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön. Vid mötet i Bryssel tas även frågor om fiskedagar, licenser och skyddade områden upp. - Sverige har en viktig roll här genom att verka för att nå ett så hållbart fiske som möjligt, säger Karin Linderholm från Havs- och vattenmyndigheten.

Möte om hur marmorkräftan ska stoppas

Möte om hur marmorkräftan ska stoppas

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Sigtuna kommun bjuder nu in landets kräftexperter till ett möte för att stoppa spridningen av marmorkräftan. Fyndet av den främmande, invasiva arten gjordes i Märstaån i november. - Det är viktigt att åtgärder sätts in snabbt, annars hotar den våra inhemska kräftor och den biologiska mångfalden, säger Sofia Brockmark, utredare på HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden