Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • HaV:s expert om miljömålen: "Övergödning, överfiske och miljögifter är största hoten"

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ansvarar för tre av Sveriges 16 miljömål; ”Hav i balans samt levande kust och skärgård”, ”Ingen övergödning” och ”Levande sjöar och vattendrag”. - Vi når dem inte till 2020 med dagens beslutade och planerade styrmedel. Orosmoln är syrefria bottnar i Östersjön, sårskador på fisk i Hanöbukten och miljögifter, säger HaV:s Ulrika Siira i en intervju om de tre målen .

  • HaV vill ha tydligare regler för vattenkraftverk

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, anser att inga nya kraftverksanläggningar bör tillåtas i vattenområden som är skyddade enligt miljöbalken. - I dag tillåts undantag om villkoret ”obetydlig miljöpåverkan” anses vara uppfyllt. Det finns flera exempel på att detta tillämpats på ett sätt som lett till försämringar i vattenmiljön, säger Fredrik Nordwall, chef på enheten för biologisk mångfald.

  • Björn Risinger: Larmen om miljögifter i Östersjön måste tas på allvar

    Överfiske, övergödning och miljögifter i havet är några frågor som debatteras vid dagens konferens ”Tillståndet i miljön” i Stockholm. - Arbetet med att värna om bland annat Östersjöns värden måste ske i nära samverkan med andra länder. Vildlax, gråsälar och ejdrar rör sig över gränserna och det gör också miljöproblemen, säger Björn Risinger, Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör. .

  • Ny metod att upptäcka giftiga båtfärger "Kan ge bättre miljö i småbåtshamnar"

    Svenska forskare har tagit fram en ny metod för att upptäcka giftiga ämnen i färglager på båtar med hjälp av röntgenstrålar. - Det här är ett konkret hjälpmedel som kan föra miljöarbetet i småbåtshamnar och marinor framåt. Nu kan gifterna upptäckas innan de hamnar i marken eller i vattnet, säger Thomas Johansson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som bidragit med 850 000 kronor till projektet.

  • Övergödning och marinor hot mot ålgräsängar på Västkusten

    Ålgräsängar i Västerhavet fungerar som barnkammare och skafferi för bland annat torsk, sej och ål. Men övergödning och andra miljöhot slår hårt mot dem. - Det är väldigt oroväckande, ålgräsängar spelar en viktig roll i kustekosystemet. Senaste 10 - 15 åren har i snitt 60 procent försvunnit och i vissa områden är det ännu mer, säger Karin Pettersson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Lyckat fiskestopp i Skagerrak

    Den 8 mars stängde Havs- och vattenmyndigheten, HaV, allt fiske i ett område i Skagerrak under 21 dagar. Realtidsstängningen var den första någonsin i svenskt vatten. - Enligt våra preliminära undersökningar finns inga tecken på förbjudet fiske i området under den perioden. Yrkesfiskarna skötte sig exemplariskt, säger Karin Hermansson, chef för fiskerikontrollenheten på HaV.

  • Dags att rensa stränderna på Västkusten från skräp!

    Imorgon, lördagen 20 april, är det dags att rensa stränderna på Västkusten från skräp. Flera organisationer och kommuner, från Strömstad till Helsingborg, går då samman i kampanjen Kusträddarna. - Projektet mobiliserar dem som redan är intresserade och engagerade men bidrar också till att fler människor blir medvetna om problemen, säger Björn Sjöberg, chef för åtgärdsavdelningen på HaV.

  • HaV vill skapa regler som ger långsiktigt skydd för värdefulla marina områden

    Havs- och vattenmyndighetens förslag till vägledning för reglering av fiske i marina skyddade områden är nu klar. - Tillsammans med länsstyrelserna vill vi bygga ett regelverk som ger långsiktigt skydd med tydliga bestämmelser för varje område. Både miljöbalken och fiskelagen kan användas för att uppnå detta, det måste göras bedömningar i varje enskilt fall, säger generaldirektör Björn Risinger.

  • Björn Risinger om HaV:s konferens: "Viktigt arbeta tillsammans i vattenfrågor"

    På tisdag, 16 april, startar Havs- och vattenforum 2013 i Göteborg. Konferensen samlar Sveriges ledande experter på vatten- och havsmiljö. - Nästan allt vi människor gör är beroende av vatten och påverkar ekosystemen i våra vattenmiljöer. Ska vi lyckas få levande hav, sjöar och vattendrag måste vi arbeta tillsammans, säger generaldirektör Björn Risinger på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Hälften av Europas vatten mår inte bra "Situationen är väldigt allvarlig"

    Norska vattenforskaren Anne Lyche Solheim är en av huvudtalarna vid Havs- och vattenforum 2013 i Göteborg. Hon har haft en nyckelroll i arbetet med EU:s ramdirektiv för vatten. - 55 procent av Europas sjöar, älvar och kustvatten är i dag i dåligt ekologiskt tillstånd. Situationen är mycket allvarlig med bland annat övergödning, algblomning och vandringshinder, säger Anne Lyche Solheim.

  • Ändrade regler för kustfisket i Östersjön ska skydda vildlaxen

    Bestånden av vild lax är svaga i flera av Sveriges älvar. Internationella havsforskningsrådet, ICES, varnar också för att den negativa utvecklingen kan fortsätta. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår nu ändrade regler för kustfisket efter lax i Östersjön. - Målet är att mer än hälften av fångsten ska bestå av odlad lax för att stärka skyddet för de vilda bestånden, säger Martin Rydgren.

  • Strategi för fritidsfisket ska fördubbla fisketurism

    Fisketurismen ska öka till det dubbla och och ska vara en viktig del av svensk besöksnäring. Det är en del i visionen när Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket presenterar sin gemensamma strategi för fritidsfiske och fisketurism 2020 på Sportfiskemässan i Jönköping.

Visa mer