Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Årets vattenpris Sjöstjärnan till Lennart Henrikson: ”Jag är stolt, glad och tacksam!”

2019 års vinnare av det nationella vattenmiljöpriset Sjöstjärnan är biologen och vattenentusiasten Lennart Henrikson. Idag tog han emot priset av klimat- och miljöminister Isabella Lövin på Havs- och vattenforum i Göteborg. - Sjöstjärnan är det i särklass största vattenpriset, jag är tacksam och mycket överraskad, säger en glad Lennart Henrikson.

Samarbete igång mot övergödning genom satsningen LEVA – Lokalt engagemang för vatten

Regeringen genomför en stor satsning på rent hav och nu är åtgärdssamordnarna igång i de 20 pilotområdena. Detta är en unik satsning för fler åtgärder mot övergödning, från Umeå i norr till Lund i söder. Satsningen har fått namnet LEVA – Lokalt engagemang för vatten och invigs den 4 juni på Havs- och vattenmyndighetens årliga konferens för vattenfrågor.

Foto: Havs- och vattenmyndigheten Ål utsläpp

Fortsatt tre månaders fiskestopp för att skydda den hotade ålen

Hav inför ett stopp för kustfiske för ål, 1 november-31 januari, samma period som förra året, som ett led i att fortsätta skydda den akut hotade ålen. Fiskestoppet omfattar yrkesfiske och fritidsfiske i kust och hav inom EU, inklusive Östersjön. Förbudet införs då den vuxna ålen passerar Öresund på sin lekvandring på väg ut ur Östersjön, då möjligheten för reproduktion ökar.

Foto: Håkan Carlstrand/Havs- och vattenmyndigheten

HaV ger bidrag till organisationer för att stärka laxen med lokala aktiviteter

HaV har fördelat nästan 600 000 kr i bidrag till organisationer som under Laxens år kommer att informera och väcka intresse om laxälvar och laxbestånd. Syftet är att bevara och restaurera för att laxfiske ska kunna ske på ett hållbart sätt, genom samarbete lokalt, nationellt och internationellt.

Foto Niclas Törnell

Grönt ljus för dopp inför badsäsongen

De allra flesta EU-baden i Sverige har en utmärkt vattenkvalitet enligt en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten och Folkhälsomyndigheten. Inför badsäsongen klassificeras badvattenkvaliteten som utmärkt, bra eller tillfredsställande för 410 av Sveriges 436 EU-bad, vilket motsvarar 94 procent. Det är en ökning med två procent jämfört med tidigare år.

Foto: Maria Rindstam

Havs- och vattenmyndigheten ger bidrag till att skrota miljöfarliga båtar

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger ytterligare två miljoner kronor i bidrag till att skrota miljöfarliga båtar, för att skydda våra vatten. Under två år har HaV satsat sammanlagt 5,2 miljoner kronor på en båtskrotningskampanj, för att båtägare ska skrota sina gamla miljöfarliga båtar, istället för att överge dem.

Ändrade laxfiske bestämmelser i Ljungan och Ume-/Vindelälven för skydd av beståndet

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om ändrade bestämmelser för fiske efter lax i Ume-Vindelävlen och Ljungan, från den 20 maj 2019. De nya bestämmelserna innebär stopp för fångst av lax i Ljungan och att det inte är tillåtet att fånga laxar som är 65 cm eller större i Ume- Vindelälven. I båda fallen är syftet att öka skyddet för laxbeståndet.

Foto Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten

HaV föreslår nya regler för stärkt skydd för kustnära fiskbestånd från Västernorrland till Uppsala

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, går idag ut med en remiss angående ändrade fiskeregler för Västernorrlands- till norra Uppsala läns kust. Förslaget syftar till att stärka bestånden av framför allt öring, sik, gös och gädda. Genom att begränsa nätfisket under tider och i områden när fisken är mest känslig, dels genom storleks och fångstbegränsningar för handredskap.

Samråd om förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft

Samråd om förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft

Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät har i uppdrag från regeringen att ta fram ett förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft. Planen ska säkerställa ett systematiskt arbetssätt där all vattenkraft omprövas under en period på 20 år. Planen visar att det är möjligt att balansera vattenkraftens nytta i elsystemet med minskad påverkan på vattenmiljön.

Foto Jennie Strömquist/Havs- och vattenmyndigheten

HaV föreslår fortsatt fiskestopp för att skydda den hotade ålen

EU:s fiskeministrar har beslutat om ett fortsatt tre månaders fiskestopp av europeisk ål för 2019. I år utvidgas det internationella fiskestoppet till att också omfatta glasål, vilket är ål som är mindre än 12 centimeter, fritidsfiske samt ålfisket i Medelhavet. HaV:s förslag till tre månaders fiskeförbud i svenska vatten går nu ut på remiss.

Foto: Håkan Carlstrand, Havs- och vattenmyndigheten

HaV inför nya regler för laxfiske

HaV inför nya regler, 1 maj, för att öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och säkerställa att Sveriges laxkvot inte överskrids. Det gäller kvoter, redskapsanvändning och rapportering. Beslutet innebär ändrade bestämmelser för framförallt yrkesfiske och rapportering.

Foto:Robert Kautsky/ Azote

Havs- och vattenmyndigheten är bekymrad över situationen i Östersjön

HaV, delar uppfattningen att Östersjön och torsken i östra beståndet är hårt utsatta och mår dåligt på flera sätt. Att utreda orsaker och att bedöma vilka åtgärder som behövs tar lång tid, och många nationella och internationella aktörer är involverade i dessa beslut. Östersjön blir allt varmare, mindre syrerik, surare och salthalten sjunker. Ekosystemet kommer sakta att förändras.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden