Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Kronprinsessan Victoria besöker Simrishamn för att se hur spökgarn hanteras i haven

Kronprinsessan Victoria besöker HaV och Marint Centrum i Simrishamn torsdag den 22 augusti kl 10. Möjlighet finns för några journalister/fotografer att delta vid genomgången kl 10 samt fotografering på kajen kl 11.20 innan Kronprinsessans avfärd med Kustbevakningens båt. Det finns även möjlighet att se draggningsutrustning och träffa fiskare som jobbat med förlorade fiskeredskap.

Remiss om tillfälliga fisketillstånd för torskfiskare i Östersjön efter havskräfta med bottentrål

HaV remitterar ett förslag som innebär att de fiskelicensinnehavare som endast har fisketillstånd för torskfångande redskap i Östersjön med trål, ges möjlighet att ansöka om att bedriva fiske efter havskräfta med bottentrål försedd med artsorterande rist i Västerhavet. Då EU-kommissionen beslutat att förbjuda fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön från och med den 24 juli 2019.

Foto Natalie Greppi

EU-kommissionen nödstoppar torskfisket i södra Östersjön

För att minska hotet mot det östra torskbeståndet i Östersjön, har EU-kommissionen idag, 23 juli, beslutat förbjuda kommersiellt fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön under resten av 2019. Beslutet har tagits enligt artikel 12.1 i den EU-gemensamma fiskeripolitiken, och är en nödåtgärd för att skydda det östra torskbeståndet i Östersjön.

Foto: Sjöfartsverket/Stridsmedel från andra världskriget som ligger väl inbäddat i sediment

Ny studie för att undersöka spridning av dumpat krigsmateriel utanför Måseskär och Gotland

Havs- och vattenmyndigheten ska genomföra provfiske i dumpningsområdet med kemiska stridsmedel väster om Måseskär på västkusten och sydost om Gotland, under sommaren. Det är framförallt på havskräftor och pirål som rör sig på botten runt Måseskärsvraken, men även räka som ska undersökas. Vid tidigare provtagning var värdena så låga att de inte bedöms hälsofarliga.

Foto: Maja Kristin Nylander

Ytterligare bidrag för övervakning av havs- och vattenmiljön

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått ytterligare 40 miljoner kronor av regeringen för övervakning av sött och salt vatten. Därmed har HaV fått närmare 160 miljoner kronor. Höjningen kommer att användas till att förstärka pågående övervakning, utveckla och förbättra de metoder som används, samt att förstärka hanteringen av all den data som genereras.

Foto: Monica Forsell, Havs- och vattenmyndigheten

Havs- och vattenmyndigheten fördelar ytterligare medel till arbete för minskad övergödning

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått 40 miljoner kronor från regeringen som ska användas till en förstärkning av LOVA, Lokala åtgärder för vatten. Övergödning är fortsatt prioriterat. Lokala åtgärder för bättre havsmiljö kan få stöd från LOVA-bidraget. Bidraget kan sökas hos länsstyrelsen och går framför allt till kommuner, föreningar och andra sammanslutningar.

Havs- och vattenmyndigheten i Almedalen 2019

Havs- och vattenmyndigheten i Almedalen 2019

HaV är på plats under Almedalsveckan för att diskutera havs- och vattenförvaltning mot det hållbara samhället. Det blir spännande diskussioner kring vattenresurser, vattenbrist och vattenkraft, på havens nyttjande genom havsplanering och hur klimatförändringar hanteras liksom Östersjölaxens hälsa. Vi presenterar idéprojektet Tre skärgårdar och resonerar om haven och global fattigdomsbekämpning.

Ny uppfinning med flexibel fisktrappa i Storforsen

Internationell konferens om hållbar vattenkraft i Storforsen, Norrbotten

En världsunik och flexibel fisktrappa invigs idag, som ett led i att miljöanpassa vattenkraften. Samtidigt träffas experter från Världsbanken, EU:s miljöbyrå och universitet på en internationell konferens som anordnas av Havs- och Vattenmyndigheten, HaV och Länsstyrelsen i Norrbottens län i Storforsen, Vidsel den 12-14 juni. Ytterligare vattenkraftverk med miljöanpassningar besöks.

Visste du att en del vatten är övergödd medan andra svälter, www.sverigesvattenmiljö.se

Ny webbplats ger koll på Sveriges vattenmiljö

För första gången kan du få en samlad presentation av miljösituationen i landets sjöar, vattendrag och hav. På webbplatsen sverigesvattenmiljö.se kan du jämföra miljötillståndet i olika vatten och direkt se på kartan vilka trender som går upp eller ner.

Årets vattenpris Sjöstjärnan till Lennart Henrikson: ”Jag är stolt, glad och tacksam!”

2019 års vinnare av det nationella vattenmiljöpriset Sjöstjärnan är biologen och vattenentusiasten Lennart Henrikson. Idag tog han emot priset av klimat- och miljöminister Isabella Lövin på Havs- och vattenforum i Göteborg. - Sjöstjärnan är det i särklass största vattenpriset, jag är tacksam och mycket överraskad, säger en glad Lennart Henrikson.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden