Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ny studie från HaV: Överetablering av företag i svenskt fiske

Ny studie från HaV: Överetablering av företag i svenskt fiske

Den svenska fiskeflottan är generellt sett lönsam och samhällsekonomiskt viktig, inte minst i kustkommunerna. Men, inom vissa fisken finns det för många företag i förhållande till den tillgängliga resursen av fisk. - Vår analys visar att det finns en överetablering inom det svenska räk-, kräft- och torskfisket, säger Patrik Persson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

"Hur planerar vi havet rättvist?" - HaV sätter framtidsfråga i fokus på Almedalen

"Hur planerar vi havet rättvist?" - HaV sätter framtidsfråga i fokus på Almedalen

Planera för liv och död i Östersjön? Den frågan ställer Havs- och vattenmyndigheten, HaV, på årets Almedalsvecka. - Vi sätter havsplanering i fokus och bjuder in till debatt om hur vi får till en rättvis planering med ekosystemet som grund. På andra seminarier tar vi bland annat. upp frågan om miljövänligare sjöfart och klimatförändringar, säger generaldirektör Björn Risinger.

Ny studie: Vandrarmusslan kan spridas i hela Göta kanal

Ny studie: Vandrarmusslan kan spridas i hela Göta kanal

En ny studie visar att det är stor risk att den främmande och invasiva arten vandrarmussla nu sprider sig vidare i Göta kanalsystemet. - Larvproduktionen nedströms är betydligt högre än vad vi räknat med. Med tanke på den livliga båttrafiken i Göta kanal finns idag inget som hindrar musslorna från att etablera sig på fler ställen, säger Jakob Bergengren, utredare på HaV.

Flera nya HaV-projekt: Avloppsvatten i Knivsta och vid Hanöbukten ska renas från läkemedelsrester

Flera nya HaV-projekt: Avloppsvatten i Knivsta och vid Hanöbukten ska renas från läkemedelsrester

Sex projekt för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester får dela på tio miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Bland annat ska avloppsvattnet från 13 000 personer i Knivsta renas. - Det är spännande projekt med koppling till den kommunala VA-verksamheten. Det rör sig om olika tekniker och allt från mindre pilot- till fullskaleprojekt, säger Margareta Lundin Unger på HaV.

HaV satsar drygt fem miljoner för att minska oönskade bifångster i fisket

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu drygt fem miljoner kronor till projekt som bland annat ska minska oönskade fångster av småräka. - Tanken är att utveckla nya redskap som ska var klara att kunna användas från och med 1 januari 2015 då landningsskyldigheten utökas som ett led i EU:s nya gemensamma fiskeripolitik för ett hållbart fiske, säger Andreas Sundelöf, utredare på HaV.

HaV om rödlistningen: Vi tar hänsyn till räkans utveckling i vår förvaltning

I går meddelade ArtDatabanken att de för 2015 års rödlista preliminärt bedömer nordhavsräkan som ”sårbar”. - Räkbeståndet har sjunkit och rödlistningen är en spegling av det som Internationella Havsforskningsrådet, ICES, redan visat. Vi tar redan hänsyn till beståndsutvecklingen i och med att vi följer ICES rådgivning, säger Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

HaV satsar två miljoner på nya redskap för räkfiske

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har idag beslutat att ge två miljoner kronor till att utveckla ett nytt redskap för räkfiske. Redskapet ska underlätta sortering av fångsten så att fler små räkor kan överleva och trygga bestånden.

Så vill HaV och Kustbevakningen stärka  kontrollen av det svenska räkfisket

Så vill HaV och Kustbevakningen stärka kontrollen av det svenska räkfisket

Havs- och vattenmyndigheten och Kustbevakningen har nu tagit fram en gemensam strategi för att minska utkast av småräka inom räkfisket. Förslaget innehåller sju punkter som båda myndigheterna tänker arbeta vidare med och genomföra. Kontrollstrategin innehåller bland annat utvecklad övervakning och kontroll till sjöss, åtgärder inom landningskontrollen och fortsatt dialog med fiskenäringen.

Invasiv fiskart ökar snabbt i Sverige: "Nya fynd i Göteborg och vid Öland"

Invasiv fiskart ökar snabbt i Sverige: "Nya fynd i Göteborg och vid Öland"

Svartmunnad smörbult klassas som en främmande, invasiv fiskart i svenska vatten. Det första exemplaret upptäcktes 2008 i Karlskrona skärgård och nu tycks arten spridas med rekordfart. - Vi har senaste året fått in rapporter om att den fångats på fler ställen och i betydligt större mängder än tidigare, bland annat i Göteborgsområdet, säger Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

EU-baden har blivit bättre – men fler svenska bad kan inte betygsättas

EU-baden har blivit bättre – men fler svenska bad kan inte betygsättas

EU:s badvatten har blivit bättre. Det visar den årliga EU-rapport som publiceras i dag. - Mer än 94 procent av de större badplatserna i EU fick 2013 fick betyget åtminstone tillfredsställande på badvattenkvaliteten, det vill säga att de godkändes enligt EU:s klassificering. Det är en ökning sedan 2012 och väldigt positivt, säger Katarina Vartia på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Ny rapport om havet: Nya ämnen, uttorkade havsörnsägg och syrefria bottnar oroar

Ny rapport om havet: Nya ämnen, uttorkade havsörnsägg och syrefria bottnar oroar

Idag släpps rapporten ”Havet 2013/2014” som visar på en utveckling med både glädjeämnen och orosmoln. Kvaliteten på vattnet i Västerhavet är bättre och blåstången i Östersjön är på väg tillbaka. Samtidigt har bestånden av torsk och ålgräs längs västkusten ännu inte återhämtat sig. Ytan av syrefria bottnar i Östersjön slår nya rekord och utmed Bottenhavskusten har uttorkade havsörnsägg hittats.

Björn Risinger : 2014 viktigt år för havs- och vattenmiljön

Björn Risinger : 2014 viktigt år för havs- och vattenmiljön

Imorgon, tisdag den 20 maj, öppnar Havs- och vattenforum i Göteborg upp sin portar för andra året. Här förklarar Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger nyttan av forumet. - Det ger oss en möjlighet att lyfta diskussionen om det samlade arbetet för levande hav, sjöar och vattendrag. Just i år är det särskilt viktigt, säger Björn Risinger.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden