Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ny HaV-satsning för att minska utsläpp från små avlopp

Ny HaV-satsning för att minska utsläpp från små avlopp

​För fjärde året i rad utlyser Havs- och vattenmyndigheten, HaV, pengar till projekt för att minska utsläppen från små avlopp. - Vi satsar 1,5 miljoner kronor på nya projekt. Dessutom avsätter vi 1,3 miljoner kronor för fleråriga projekt som påbörjades i fjol, säger utredaren Åsa Gunnarsson.

HaV-glädje över avtal om fartyg: "Ökade möjligheter i miljöövervakningen"

Ett spanskt varv ska bygga Sveriges nya fartyg för marin forskning och miljöövervakning. Fartyget beräknas kunna levereras våren 2019. - Det nya fartyget ger oss bättre och fler möjligheter att upptäcka och förstå de processer som sker i våra hav. Vi är väldigt glada över att bygget nu kommer igång, säger Mikael Krysell, chef för enheten för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Nytt nummer av Hav & Vatten: Hästhagen det okända miljöhotet

Nytt nummer av Hav & Vatten: Hästhagen det okända miljöhotet

​Hästhagar upptar en tiondel av Sveriges jordbruksmark. Men få hästägare är medvetna om att de bidrar till övergödningen av våra vatten. – Det här är ett stort problem som verkligen behöver uppmärksammas, och det är ett antal projekt på gång nu i kommunerna, säger Gunilla Lindgren på Länsstyrelsen i Uppsala län till tidningen Hav & Vatten.

Axel Wenblad, Johan Kuylenstierna, Lena Micko, Peter Ronelöv Olsson, Anna Linusson, Christer Borg och Gun Åhrling-Rundström berättar  om sina vattenönskningar för 2017.

Nytt nummer av Hav & Vatten: Sju i Vattensverige om sina önskningar för 2017

Sju inflytelserika personer i Vattensverige berättar i tidningen Hav & Vatten om sina vattenönskningar för 2017. - Det finns så mycket att önska sig men det viktigaste är nog att vi samlas kring att göra Östersjön till vårt gemensamma levande hav. Det finns så många bra initiativ för att rädda Östersjön men vi måste samordna oss och hjälpas åt, säger Axel Wenblad, styrelseordförande i WWF.

Miljöminister Karolina Skog: "Stora ansträngningar krävs om vi ska ha dricksvatten också i framtiden"

Miljöminister Karolina Skog, MP, intervjuas i årets sista nummer av Hav & Vatten. En av de viktigaste frågorna för henne är att trygga vårt dricksvatten för framtiden, bland annat behöver Sveriges ledningsnät bytas ut. Men det är dyrt och det går sakta, med dagens takt kan det ta 150 år. – Jag kan tänka mig att fundera på vad staten kan göra för att öka takten, säger Karolina Skog.

Foto: Baldvin Thorvaldsson/SLU Aqua

HaV-analys klar: "Fiskefria områden är ett bra komplement till annan reglering"

Åren 2009-2011 inrättades fem fiskefria områden i svenska vatten, tre på västkusten och två på ostkusten. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med utvärderingen som analyserar både biologiska och samhällsekonomiska effekter av de fiskefria områdena. - Vi menar att fiskefria områden främst ska användas som komplement till annan reglering, säger Ulrika Gunnartz på HaV.

Fotograf: Natalie Greppi

HaV inför individuell och årlig fördelning av fiskemöjligheter

Från och med 1 januari 2017 införs ett nytt sätt att fördela fiskemöjligheter för bland annat torskfiske i Östersjön och fiske efter vitfisk, havskräfta och nordhavsräka i Västerhavet. I stället för dagens system med ransoner så tilldelas cirka 250 fiskefartyg en årlig fångstmängd - Vi inför ett system som är mer flexibelt för enskilda fiskare, säger Ingemar Berglund på HaV.

Fotograf: Natalie Greppi

​Kvoterna för 2017 års fiske i Västerhavet klara

EU:s fiskeministrar är överens om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. - För flera viktiga bestånd sattes kvoterna i enlighet med målen för maximal hållbar avkastning, MSY. Det gäller exempelvis för havskräfta, kolja, sill och äkta tunga i Skagerrak och Kattegatt, säger Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Fotograf: Natalie Greppi

Fiskeavtal mellan Norge och EU klart: Ökade kvoter för torsk, sej och rödspätta

Förhandlingarna mellan Norge och EU om fiskekvoter i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt är nu klara. - Överenskommelsen innebär bland annat att 2017 års kvoter för rödspätta i Skagerrak, och kvoter för torsk och sej ökar jämfört med 2016, medan kvoterna för bland annat kolja och sill minskar nästa år, säger Malin Skog, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Fotograf: Wilhelm Gårdmark

Hur ska haven användas? Första skisserna till framtidens havsplaner från HaV

I dag presenterar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, de första skisserna på vad som ska bli Sveriges framtida havsplaner. - Havsplanerna blir både bättre och mer förankrade om berörda som framförallt kommuner, myndigheter, intresse- och branschorganisationer är med i processen. Därför bjuder vi nu in till dialog med berörda, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden