Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ändrade laxfiske bestämmelser i Ljungan och Ume-/Vindelälven för skydd av beståndet

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om ändrade bestämmelser för fiske efter lax i Ume-Vindelävlen och Ljungan, från den 20 maj 2019. De nya bestämmelserna innebär stopp för fångst av lax i Ljungan och att det inte är tillåtet att fånga laxar som är 65 cm eller större i Ume- Vindelälven. I båda fallen är syftet att öka skyddet för laxbeståndet.

  • HaV föreslår nya regler för stärkt skydd för kustnära fiskbestånd från Västernorrland till Uppsala

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, går idag ut med en remiss angående ändrade fiskeregler för Västernorrlands- till norra Uppsala läns kust. Förslaget syftar till att stärka bestånden av framför allt öring, sik, gös och gädda. Genom att begränsa nätfisket under tider och i områden när fisken är mest känslig, dels genom storleks och fångstbegränsningar för handredskap.

  • Samråd om förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft

    Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät har i uppdrag från regeringen att ta fram ett förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft. Planen ska säkerställa ett systematiskt arbetssätt där all vattenkraft omprövas under en period på 20 år. Planen visar att det är möjligt att balansera vattenkraftens nytta i elsystemet med minskad påverkan på vattenmiljön.

  • HaV föreslår fortsatt fiskestopp för att skydda den hotade ålen

    EU:s fiskeministrar har beslutat om ett fortsatt tre månaders fiskestopp av europeisk ål för 2019. I år utvidgas det internationella fiskestoppet till att också omfatta glasål, vilket är ål som är mindre än 12 centimeter, fritidsfiske samt ålfisket i Medelhavet. HaV:s förslag till tre månaders fiskeförbud i svenska vatten går nu ut på remiss.

  • HaV inför nya regler för laxfiske

    HaV inför nya regler, 1 maj, för att öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och säkerställa att Sveriges laxkvot inte överskrids. Det gäller kvoter, redskapsanvändning och rapportering. Beslutet innebär ändrade bestämmelser för framförallt yrkesfiske och rapportering.

  • Havs- och vattenmyndigheten är bekymrad över situationen i Östersjön

    HaV, delar uppfattningen att Östersjön och torsken i östra beståndet är hårt utsatta och mår dåligt på flera sätt. Att utreda orsaker och att bedöma vilka åtgärder som behövs tar lång tid, och många nationella och internationella aktörer är involverade i dessa beslut. Östersjön blir allt varmare, mindre syrerik, surare och salthalten sjunker. Ekosystemet kommer sakta att förändras.

  • HaV bidrar till nationell plattform för nya livsmedel

    HaV har beviljat GU sex miljoner kronor för att utveckla en nationell plattform för hållbar ekonomi, innovation och näringslivsutveckling. Projektet kommer att innehålla marin infrastruktur, testbäddar och demonstrationsmiljöer, för att utveckla nya livsmedel genom odling av fisk, skaldjur, alger, energi och teknik. GU, Chalmers, KTH, IVL, RISE och Lysekils kommun ligger bakom projektet.

  • Ny HaV-rapport: Fritidsfiskare får olika napp

    Idag presenteras en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som visar på regionala skillnader och ger en samlad bild av svenskt fritidsfiske, baserat på statistik från 2013-2017. Fisket skiljer sig ganska mycket åt i olika delar av landet vad gäller till exempel redskap och antalet utövare samt vad det är man fiskar.

  • Lokala satsningar viktiga för helheten - Åtgärder från havs- och vattenmiljöanslaget 2018

    Havs- och vattenmyndigheten (HaV) gör årligen en återrapportering till regeringen om hur havs- och vattenmiljöanslaget har använts. Under 2018 fördelade HaV knappt 790 miljoner kronor till insatser för att förbättra och skydda havs- och vattenmiljön, exempelvis om kalkning, restaureringar av vattendrag, lokala vattenvårdsprojekt samt till åtgärder inom regeringens satsning på ”rent hav”.

  • ​Dags att nominera – vem blir 2019 års Sjöstjärna?

    Sjöstjärnan är ett nationellt vattenmiljöpris som uppmärksammar lokala vattenvårdsprojekt. Nu öppnar nomineringen för 2019 års tävling – passa på att nominera spännande projekt innan den 26 april.

  • Flera orsaker bakom laxens ohälsa

    Rapporten ”Fortsatta undersökningar av laxsjuklighet under 2018” presenteras den 21 mars på projekt ”Laxförvaltning för framtidens” laxkonferensen i Luleå och dockar an till en tidigare utredning från 2015 om laxens hälsosituation. Innehållet är framtaget av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tillsammans med andra experter, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Visa mer