Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

HaV välkomnar ny strategi för hållbar vattenpolitik

HaV välkomnar ny strategi för hållbar vattenpolitik

-Det är glädjande att kunna konstatera att arbetet med en ny strategi för vattenpolitiken nu kan starta. Uppdraget till Miljömålsberedningen blir sammanhållande för hela vattenområdet. Den samlade ansatsen, som omfattar både söt- och saltvatten, är nödvändig för att insatserna ska ge hållbara resultat, säger Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten.

Oklara konsekvenser för havs- och vattenmiljön

Oklara konsekvenser för havs- och vattenmiljön

Regeringens budgetförslag gällande resurser till havs- och vattenmiljöarbetet presenterades i dag. Förslaget innebär att landets fiskerikontroll förstärks medan pengar till insatser för bättre havs- och vattenmiljö förändras, från 738 miljoner kronor under innevarande år till 503 miljoner kronor under 2013. Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger kommenterar nu förslaget.

HaV välkomnar utredning om fartyg

HaV välkomnar utredning om fartyg

Havs- och vattenmyndigheten välkomnar regeringens beslut att utreda statens behov av forsknings- och undersökningsfartyg. - Det är ett viktigt första steg för att säkra miljöövervakningen, vilket är grunden i arbetet med att värna om framtidens havsmiljöer. Inte bara för Sverige utan även för våra grannländer, säger generaldirektör Björn Risinger.

Belöning för amerikanska humrar

Belöning för amerikanska humrar

Havsfiskelaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Havs- och vattenmyndigheten går nu ut i en kampanj för att försöka stoppa den amerikanska hummern. - Vi betalar 500 kronor styck i belöning för humrar som laboratoriet får tillgång till och som misstänks vara amerikanska eller sjuka, säger Mats Ulmestrand på Havsfiskelaboratoriet.

HaV är beredd att utreda Hanöbukten

HaV är beredd att utreda Hanöbukten

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu lämnat sitt yttrande över problemen i Hanöbuktens ekosystem. - Vi är beredda att ta på oss en ledande roll i arbetet med att fördjupa analysen av orsakssambanden och vidare utreda lämpliga åtgärder i fallet Hanöbukten. Det behöver ske i samarbete med experter och forskare, säger generaldirektör Björn Risinger.

EU föreslår utkastförbud i Skagerrak

EU föreslår utkastförbud i Skagerrak

EU-kommissionen har nu lagt fram ett förslag om hur fisket i Skagerrak ska regleras. Förslaget innehåller bland annat utkastförbud, att alla fångster ska avräknas Sveriges nationella kvoter, nya regler för fångster av småfisk , vilka redskap som ska tillåtas och förslag om övervakning med satellit- och kameraövervakning. Enligt förslaget ska de nya reglerna gälla från och med årsskiftet.

HaV avslår begäran från laxfiskare

HaV avslår begäran från laxfiskare

En yrkesfiskare i Sydsverige har begärt kompensation för uteblivet laxfiske i Östersjön. Han begär en årlig ersättning om minst 1,5 miljoner kronor eller möjlighet att öka sitt torskfiske med minst 130 000 kilo. Havs- och vattenmyndigheten menar att det inte finns stöd i lagen för att öka årsransonen och avslår därför den begäran. Frågan om ekonomisk ersättning beslutas av jordbruksverket.

HaV ger ut riktlinjer för miljövänligare båttvätt

HaV ger ut riktlinjer för miljövänligare båttvätt

Hav har nu tagit fram riktlinjer och riktvärden för hur tvätt av båtar bör göras för att minimera miljöpåverkan. Riktlinjerna har varit efterfrågade främst av kommuner och hamnägare och är tänkt att vara ett stöd i deras arbete med borsttvättar, spolplattor och tvätt på land.

HaV ger bidrag för att rädda Mörrumslaxen

HaV ger bidrag för att rädda Mörrumslaxen

I Mörrumsån i Blekinge finns ett genetiskt unikt bestånd av lax. Men en studie från 2011 visar att det nu finns onormalt många hybrider av lax och öring, så kallade laxingar, i ån. Havs- och vattenmyndigheten ger nu 174 000 kronor till Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, för ett projekt att undersöka laxbeståndet mer. Målet är att få svar på vad som krävs för att skydda det unika laxbeståndet

"Beslutet handlar inte om ökade kvoter"

"Beslutet handlar inte om ökade kvoter"

I måndags beslöt Havs- och vattenmyndigheten, HaV, att höja torskransonen för trålfiskare i östra Östersjön. Beslutet har väckt en del starka reaktioner. ­Jag vill lugna alla som oroas över att vi inte bryr oss om fiskebestånden. Vi kan inte ändra kvoten och vill inte heller tillåta fiske över fastställd kvot, säger Björn Risinger, generaldirektör för HaV

HaV föreslår miljöregler för fisk

HaV föreslår miljöregler för fisk

I juli införde Havs- och vattenmyndigheten så kallade miljökvalitetsnormer för att uppnå god miljöstatus i Sveriges hav. Nu föreslås även normer för att skydda fisk. - Syftet är att på sikt få fram åtgärder så att fisket inte skadar ekosystemen, att få in ett ökat miljötänkande i fiskeregleringen, säger Malin Aarsrud, utredare på enheten för havsförvaltning på HaV.

Kunglig glans vid dag om Östersjön

Kunglig glans vid dag om Östersjön

I dag arrangerar initiativet Hållbara Hav ett seminarium om situationen i Östersjön. Kronprinsessan Victoria finns bland gästerna och miljöminister Lena Ek inledningstalar. Anna Jöborn, chef för kunskapsavdelningen på Havs- och vattenmyndigheten, talar om vad HaV kan bidra med. - En grundförutsättning för att kunna rädda Östersjön är samarbete mellan länderna i Östersjöregionen, säger hon.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden