Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • HaV får kritik i ny rapport: Brister i uppföljning av havs- och vattenmiljöprojekt

    Havs- och vattenmyndigheten beställde för ett år sedan en oberoende utvärdering av projekt som finansierats med havs- och vattenmiljöanslaget. - Utvärderingen bekräftar den bild vi själva har. Hanteringen blev mer omfattande än vad vi räknade med och att vi har inte klarat uppgiften tillräckligt systematiskt, säger generaldirektör Björn Risinger. Utvärderingen har gjorts av Havsmiljöinstitutet.

  • Svenskt möte i Washington om hållbar blå tillväxt

    På mötet ”Economics of Oceans” i Washington den 3-4 december träffas amerikanska och svenska beslutsfattare för att ta upp tekniklösningar och miljön i haven. Arrangörer är Havs- och vattenmyndigheten (HaV), miljödepartementet och svenska ambassaden i USA. - Intresset är stort i både Sverige och USA för samarbete inom marin teknik, havsplanering och övergödningsfrågor, säger Catarina Hedar på HaV.

  • Landets kräftexperter samlas till konferens i Jönköping

    I veckan samlas landets ledande kräftexperter till konferens i Jönköping. Arrangörer är Havs- och vattenmyndigheten, SLU Aqua, Sveriges Fiskvattenägareförbund och Länsstyrelsen Jönköping. - Konferensen handlar bland annat om hur vi kan bli bättre på att förvalta, bevara och utveckla bestånden av flod- och signalkräfta, säger Fredrik Nordwall, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Stora skillnader i hur väl kalkningen fungerar i länen

    Kalkningen av svenska sjöar och vattendrag fungerar generellt bra i Sverige. Det visar den granskning som Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har gjort. Men det finns stora skillnader i hur länsstyrelser genomför och följer upp de kalkningar som pågår. - Nästa steg för oss är att se varför det är så, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havs- och vattenförvaltning

  • Nya HaV-rapporter om hur vattenkraften kan miljöanpassas

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, släpper nu fyra rapporter om svensk vattenkraft. I rapporterna anger forskare från tre universitet hur de anser att vattenkraftverken kan och bör miljöanpassas. - Vi ser rapporterna som ett viktigt underlag i myndighetens kommande vägledning om lämpliga försiktighetsmått och bästa möjliga miljöteknik för vattenkraftverk, säger Björn Sjöberg på HaV.

  • HaV överlämnar rapport om Hanöbukten till regeringen

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill satsa sex miljoner kronor för fortsatt utredning av miljösituationen i Hanöbukten vid Skånes ostkust. I dag lämnade HaV över sin rapport om Hanöbukten till miljödepartementet. Trots omfattande undersökningar kan myndigheten inte hitta någon enskild orsak till de problem som iakttagits.

  • HaV tillåter liten ökning av räkfisket - men markerar mot utkastet i svenskt fiske

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutade i går att låta svenska yrkesfiskare fånga något högre mängder räka per månad under resten av året. - Trots denna höjning räknar vi räknar med att det finns cirka 20 procent kvar av kvoten vid årets slut. Den mängden ser vi som ett sätt att kompensera för det utkast av räka som pågår i svenskt fiske, säger Ingemar Berglund på HaV.

  • EU:s fiskekvoter för Östersjön klara – ökat fiske av sill tillåts

    EU:s jordbruks- och fiskeministrar har nu beslutat om nästa års fiskekvoter i Östersjön. Bland annat ökas kvoten för två av de tre sillbestånden medan kvoten för den västra torsken minskas jämfört med 2013. - På det stora hela är beståndsutvecklingen i Östersjön bra men för torsken i västra beståndet är beståndsutvecklingen sämre, säger Bengt Kåmark vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • HaV klar med vägledning för när och hur fiske ska regleras i skyddade havsområden

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med sin vägledning för när och hur fiske i marina skyddade områden ska regleras. - Vi sätter fokus på regler som ger ett långsiktigt skydd för att minska fiskets påverkan på exempelvis skyddsvärda arter och livsmiljöer, säger Björn Sjöberg, chef på avdelningen för havs- och vattenförvaltning på HaV.

  • Svenska fjällsjöar tydligt påverkade av klimatförändringar

    Klimatförändringar påverkar flera av de svenska fjällsjöarna. Det visar den miljöövervakning som görs i arktiska områden och som presenteras i Havs- och vattenmyndighetens rapport ”Sötvatten 2013. - Det går att se flera tydliga förändringar i vattenkemin och även en del biologiska förändringar som kan orsakas av klimatförändringar, säger Bertil Håkansson, chef för enheten för miljöövervakning

  • Analysen av kräftfynd i Skara klar: Det var inte marmorkräftor utan signalkräftor

    Den slutliga analysen av de kräftdjur som hittades i Skara kommun i somras är klar. Det rör sig inte om den invasiva arten marmorkräfta utan om signalkräftor. - De kräftdjuren hade en marmorering som vi tidigare inte sett hos signalkräftor i Sverige, det var svårt att säkert säga vilken art det rörde sig om i ett tidigt skede, säger Sofia Brockmark på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Visa mer