Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Dags att rensa stränderna från fult och farligt skräp igen

    Dags att rensa stränderna från fult och farligt skräp igen

    På lördag är det dags för tredje upplagan av ”Kusträddardagen”. På flera platser längs den svenska kusten kommer det att plockas skräp och göras fint på våra stränder och klippor, bland annat i Sotenäs, Falkenberg, Lomma och Simrishamn. - Det här är dagen då alla kan göra en insats för miljön, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • HaV vill ha strängare krav vid rening av svavel i fartygsbränsle

    HaV vill ha strängare krav vid rening av svavel i fartygsbränsle

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill endast tillåta stängda ”scrubbers” för rening av fartygsbränsle. HaV vill också att vattnet från denna process endast ska få tömmas i miljösäkra anläggningar i hamn. - Tvättvattnet innehåller svavel i form av svaveldioxid som bidrar till havsförsurningen. Det kan också innehålla andra ämnen som är skadliga för havsmiljön, säger Jessica Hjerpe Olausson.

  • Klart vilka avloppsprojekt som får dela på HaV-miljoner

    Klart vilka avloppsprojekt som får dela på HaV-miljoner

    I mars utlyste Havs- och vattenmyndigheten, HaV, 3,5 miljoner för projekt som kan minska utsläppen från små avlopp. Nu är det klart vilka projekt som får dela på pengarna. - Vi fick in så många intressanta förslag att vi valde att skjuta till mer pengar, totalt får de elva projekt som valts ut dela på drygt 4,7 miljoner kronor, säger Åsa Gunnarsson på HaV.

  • 10 miljoner till rening av läkemedel och miljögifter i avloppsvatten

    10 miljoner till rening av läkemedel och miljögifter i avloppsvatten

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, utlyser nu tio miljoner kronor till projekt som renar avloppsvatten från läkemedelsrester och miljöfarliga ämnen. - Även låga koncentrationer av läkemedel kan påverka vattenmiljön, exempelvis kan östrogen hämma fortplantningen hos fisk och psykofarmaka kan ändra beteendet så att de blir glupskare, modigare och mindre sociala, säger Margareta Lundin Unger

  • Vad är vatten värt? Mattsson leder debatt mellan Ek och Ernkrans

    Vad är vatten värt? Mattsson leder debatt mellan Ek och Ernkrans

    Vad är vatten värt? På Havs- och vattenforum 2014 i Göteborg får du höra vad miljöminister Lena Ek (C) och vad ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, Matilda Ernkrans (S) tycker i den frågan. Britt-Marie Mattsson, prisbelönt journalist och författare, kommer att leda utfrågningen.

  • Sju vattenmiljöprojekt får dela på drygt sex miljoner

    Sju vattenmiljöprojekt får dela på drygt sex miljoner

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, lämnar ytterligare 6,1 miljoner kronor i bidrag till projekt som ska förbättra svenska havs- och vattenmiljöer. - Flera av de projekt som nu får pengar syftar till att minska övergödningen av våra hav, sjöar och vattendrag, exempelvis exempelvis i Mälaren, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.

  • Tre miljoner till projekt för att minska sälskador på fisket

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger tre miljoner kronor till "Program Sälar & Fiske”. Pengarna ska främst gå till utveckling av metoder som minskar sälskador på fiskredskap och fångster, l. - Hittills har det varit mycket fokus på att utveckla burar för torskfiske. Nu går projektet vidare och vill utveckla så kallade pushup-fällor för torsk, abborre och sik, säger Susanne Viker på HaV.

  • 40 miljoner till projekt för bättre havs- och vattenmiljö

    40 miljoner till projekt för bättre havs- och vattenmiljö

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat att avsätta 40 miljoner kronor årligen till åtgärder som ska förbättra svenska havs- och vattenmiljöer. - Av dessa har vi hittills valt ut 17 projekt som får pengar, flera av dessa löper över flera år. Flera av dem är också projekt som stimulerar samarbete över länsgränser, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.

  • Ny rapport om fiske i Natura 2000-områden

    Ny rapport om fiske i Natura 2000-områden

    Fiske som bedrivs inom ett Natura 2000-område kan under vissa omständigheter riskera att skada områdets skyddsvärden. För att undvika att skada finns ett behov av att reglera eller förpröva vissa typer av fiske. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gett Havsmiljöinstitutet och Uppsala universitet i uppdrag att granska frågeställningen. Nu har rapporten presenterats för HaV.

  • HaV-satsning på 38 miljoner för att utveckla ett mer selektivt fiske

    HaV-satsning på 38 miljoner för att utveckla ett mer selektivt fiske

    Nästa år införs landningsskyldighet i Östersjön för de fiskarter som omfattas av EU:s fångstbegränsningar. - Syftet är att nå ett långsiktigt hållbart fiske. Som ett led i detta arbete kommer vi att fördela totalt 38 miljoner till projekt som utvecklar redskap och metoder för ett selektivt fiske, säger Andreas Sundelöf på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • HaV-yttranden om vindkraft till havs: "Vill ha ny prövning för Stora Middelgrund

    HaV-yttranden om vindkraft till havs: "Vill ha ny prövning för Stora Middelgrund

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har de senaste veckorna yttrat sig i tre miljöprövningsmål som rör havsbaserad vindkraft. HaV har en mer restriktiv hållning i två fall och är mer positiv i ett fall. - Vi kan inte säga något generellt ja eller nej till havsbaserad vindkraft, man måste titta på varje enskilt ärende, säger Malin Aarsrud, utredare på HaV.

  • Ny webbsida gör livet enklare för fritidsfiskare

    Ny webbsida gör livet enklare för fritidsfiskare

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, Jordbruksverket, och länsstyrelserna lanserar idag webbsidan ”Svenska Fiskeregler.se” på Sportfiskemässan i Stockholm. - Nu blir det lättare att hitta och förstå vilka fiskeregler som gäller för fritidsfisket i Sveriges fem stora sjöar och utmed kusten, säger Stig Thörnqvist, utredare på HaV.

Visa mer