Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Foto: Kat Singer/Havs- och vattenmyndigheten

    Inför badsäsongen: 86 procent av Sveriges EU-bad får betyget godkänt eller högre

    Cirka 86 procent av Sveriges EU-bad, 381 av 445, klarar de kvalitetskrav som ställs enligt badvattendirektivet. Av dessa får 289 bedömningen ”utmärkt”. - För 53 av de svenska EU-baden har det inte gått att göra en klassificering på grund av att för få vattenprover togs under föregående badsäsonger, säger Katarina Vartia på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • HaV-satsning: Lättare hitta miljöprojekt i hav, sjöar och vattendrag

    HaV-satsning: Lättare hitta miljöprojekt i hav, sjöar och vattendrag

    Nu blir det enklare att se vilka miljöprojekt som är på gång i Vatten-Sverige. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har samlat information om projekt som fått pengar från det så kallade havs- och vattenmiljöanslaget sedan 2007 och framåt. - Förhoppningsvis kan informationen och vår nya söktjänst öka kunskapen och fungera som inspiration i miljöarbetet, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.

  • Klart vilka tre projekt som nominerats till vattenpriset Sjöstjärnan. Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten

    Tre miljöprojekt nominerade till vattenpriset "Sjöstjärnan"

    Nu är det klart vilka tre som nominerats till vattenmiljöpriset ”Sjöstjärnan”. - Vi har fastnat för tre väldigt bra exempel på hur engagemang och samverkan mellan olika intressen kan göra väldigt stor miljönytta, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Det tre nominerade är Emåförbundet i Småland, Johnny Carlsson i Tullstorpsåprojektet i Skåne och projektet 8 Fjordar i Bohuslän.

  • Årets Havs- och vattenforum sätter pengarna i fokus: Satsa på miljön ny lönsam trend?

    Årets Havs- och vattenforum sätter pengarna i fokus: Satsa på miljön ny lönsam trend?

    24 och 25 maj är det dags för Havs- och vattenforum i Göteborg. I år kommer landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, regeringens utredare Göran Enander och Gabriel Michanek som är professor i miljörätt. - En röd tråd i årets program är pengar. Ses miljön inte längre som en jobbig kostnad utan en kassako? Vi låter bland annat Carl Piper, Thomas Sterner och Ylva Öhrnell svara på det, säger Pia Ahnlund

  • Jakob Granit, ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

    Jakob Granit ny generaldirektör för HaV: "En väldigt spännande utmaning"

    Jakob Granit, 50, utsågs i dag till ny generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. En av de frågor han vill lyfta är framtidens vattenförvaltning för att nå god ekologisk status. - Vi måste förstå vad som fungerar och vad som inte fungerar i dagens förvaltning. Det är också väldigt viktigt att få med sig de olika aktörerna i en förändrings- och förbättringsprocess, säger Jakob Granit.

  • HaV ger 1,5 miljoner för att minska övergödningen av havsvikar på Gotland

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt 1,5 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Gotlands län för att bland annat minska övergödningen i grunda havsvikar. I projektet ingår också att öka kompetensen för havsplanering och kunskapen om Östersjön. - Vi ser det här som ett bra sätt att stimulera lokalt åtgärdsarbete inom ett väldigt angeläget område, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.

  • Hav ger 3,9 miljoner för att skydda havsvikar i Stockholms skärgård

    Hav ger 3,9 miljoner för att skydda havsvikar i Stockholms skärgård

    ​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt drygt 3,9 miljoner kronor för att kartlägga och skydda grunda havsvikar i Stockholms skärgård. Projektet drivs av Länsstyrelsen i Stockholm i samarbete med bland annat Världsnaturfonden, WWF. - Det är ett intressant grepp att använda sig av biotopskydd som ett förebyggande verktyg för att skapa ett nätverk av grunda vikar, säger Anna Karlsson på HaV.

  • HaV häver fiskestopp för sill och skarpsill i Bottenhavet

    Den 7 mars stoppade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fiske av sill och skarpsill för större fiskefartyg i Bottenhavet, de som fiskade på den så kallade kustkvoten. - Nu öppnar vi åter fisket av sill och skarpsill för större fiskefartyg i Bottenhavet. Vi kan göra det genom att införa en individuell fördelning av fiskemöjligheter för fartyg som är 15 meter eller längre, säger Marie Ingerup.

  • HaV ger fem miljoner till projekt för att minska utsläpp från små avlopp

    HaV ger fem miljoner till projekt för att minska utsläpp från små avlopp

    I februari utlyste Havs- och vattenmyndigheten, HaV, medel för projekt som kan minska utsläppen från små avlopp. Nu är det klart vilka projekt som får dela på pengarna. - Vi fick in många intressanta förslag, totalt får de tolv projekt som valts ut dela på drygt 5 miljoner kronor, fördelat på 3,8 miljoner kronor för 2016 och 1,3 miljoner för 2017, säger Margareta Lundin Unger, utredare på HaV.

  • HaV ger drygt 3,4 miljoner till miljöprojekt på ostkusten - satsning på flera nya våtmarker

    ​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger drygt 3,4 miljoner kronor för att restaurera vattenmiljön i flera län på ostkusten. Pengarna går till ett fyraårigt projekt som görs i samarbete mellan flera länsstyrelser och Sportfiskarna. - Vi ser det här som ett bra sätt att stimulera lokalt åtgärdsarbete inom ett väldigt angeläget område, säger Håkan Carlstrand, utredare på HaV.

  • HaV ger 4,2 miljoner till miljöprojekt i kustvatten i Blekinge, Östergötland och Skåne

    HaV ger 4,2 miljoner till miljöprojekt i kustvatten i Blekinge, Östergötland och Skåne

    ​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger drygt 4,2 miljoner kronor till fyra bidrag för bättre havs- och vattenmiljö. Pengarna går till två projekt i Östergötland, ett i Skåne och ett i Blekinge. - Vi ser det här som ett bra sätt att stimulera lokalt åtgärdsarbete inom ett väldigt angeläget område, säger Thomas Johansson, enhetschef på HaV.

  • HaV ger 7,6 miljoner till miljöprojekt för kustvatten i norr och på västkusten

    HaV ger 7,6 miljoner till miljöprojekt för kustvatten i norr och på västkusten

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu totalt 7,6 miljoner kronor till två större projekt för miljöåtgärder i kustvatten. Länsstyrelsen i Norrbottens län får totalt 4,1 miljoner kronor för att bland annat ta fram kartor för grunda vattenmiljöer. Länsstyrelsen i Västra Götaland får totalt 3,5 miljoner kronor för att utveckla och fördjupa samverkan mellan kustkommuner i södra Bohuslän.

Visa mer