Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

HaV-bidrag till vattenprojekt i Dalälven/Gavleån och i skånska vattendrag

Länsstyrelsen i Gävleborgs län får totalt 2,7 miljoner kronor i bidrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, för att förbättra fiskvandring och fiskbestånd i Dalälven och Gavleån. Länsstyrelsen i Skåne får totalt 2,6 miljoner kronor i bidrag för att skapa fria vandringsvägar och ökad biologisk mångfald i skånska vattendrag.

Från introduktionsfilm om restaurering av ålgräsängar. Havs- och vattenmyndigheten, Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Filmer från HaV: Restaurering av värdefulla ålgräsängar på västkusten

I höstas gav Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ut en handbok för restaurering av ålgräs på västkusten. Nu finns även filmer som visar hur det känsliga arbetet ska göras. - Filmerna är främst ett komplement till handboken. Men vi tror att de också kan vara intressanta för allmänheten eftersom de ger en ökad förståelse och känsla för vilka miljöer vi har i våra kustvatten, säger Björn Sjöberg.

Foto: Kungsbacka kommun

Klart vilka sju avloppsprojekt som får bidrag av HaV i år

I februari utlyste Havs- och vattenmyndigheten, HaV medel för projekt som kan minska utsläppen från små avlopp. Nu är det klart vilka sju projekt som får bidrag. - Nytt för i år är att vi öppnat upp för tvååriga projekt. Vi fick in många intressanta förslag och de sju projekt som valts ut får dela på totalt 2,9 miljoner kronor, säger Margareta Lundin Unger på HaV.

Fotograf: Anders Kinnerbäck/SLU

2016 års havs- och vattenmiljöanslag: Satsningar på miljöåtgärder gav jobb och ökad tillväxt

2016 satsade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, drygt 730 miljoner kronor via det nationella havs- och vattenmiljöanslaget. Pengarna skapade minst 280 årsarbeten på länsstyrelser, andra myndigheter, universitet och för konsulter. - Miljöåtgärder som kalkning och fiskvägar skapar även sysselsättning för lokala företag och entreprenörer, främst på landsbygden, säger generaldirektör Jakob Granit.

Foto : Imago stock/IBL

HaV ger 2,3 miljoner till fiskprojekt i sjön Sommen i Östergötland

​Länsstyrelsen i Östergötland får totalt 2,3 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, för att stärka det unika beståndet av öring i Sommen. Pengarna går till ett projekt för att bygga en ny och bättre fiskväg mellan sjön och Svartån/Lillån i Laxberg vid sjöns utlopp.

HaV ger drygt elva miljoner till två Östersjöprojekt: Första fiskvägen i komposit och bättre miljö för abborre

Två fiskprojekt på ostkusten får 4,4 respektive 6,9 miljoner kronor i bidrag från Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Det ena handlar om att stärka beståndet av abborre, det andra om att analysera åtgärder för bättre fiskvandring och test av fiskväg i komposit. - Det är två spännande miljöprojekt, helt i linje med arbetet att restaurera och uppnå bättre kustvattenmiljöer, säger Björni Sjöberg.

Nya Hav & Vatten: Kommuner som gör gröna vattensatsningar

Malmö stad satsar på nedsänkta parker mot skyfall, Växjö kommun på en strategi för grön vattenkraft och Helsingborg på miljövänliga avlopp i bostäder för att gynna både stad och landsbygd. I nya numret av Hav & Vatten sätts fokus på arbetet som pågår i flera kommuner för att förebygga effekter av klimatförändringar och ökade miljökrav.

Karin Lexén, Naturskyddsföreningen i HaV-intervju: "Rent vatten en mänsklig rättighet"

Naturskyddsföreningens nya generalsekreterare, Karin Lexén, låter vare sig klimathot eller politisk oro dämpa framtidstron. - Hans Rosling har lyft fram många exempel på hur fattigdomsbekämpning faktiskt har lyckats. Det finns saker att glädjas åt, till exempel att solenergi för första gången ger fler arbetstillfällen än kol­- och oljeindustrin i USA, säger hon i en intervju i Hav & Vatten.

Foto: Ola Kjelbye

Nytt nummer av Hav & Vatten: "Klimatförändringar hotar ekosystemet i Vättern"

​I flera år har debatten rasat om planer på gruvdrift och försvarets övningsskjutningar vid Vättern. Nu tornar nya hot upp sig mot en av Sveriges viktigaste dricksvattentäkter. - Klimatförändringarna kommer att förändra hela detta kallvattenekosystem som har varit mer eller mindre oförändrat sedan inlandsisen drog sig tillbaka, säger Måns Lindell på Vätternvårdsförbundet i tidningen Hav & Vatten.

Fler kvinnor väljer fritidsfiske som hobby - det visar ny officiell statistik från HaV. Fotograf: Maja Stina Nylander.

1,6 miljoner svenskar fritidsfiskar - och andelen kvinnor ökar

Fiske fortsätter att engagera svenskar på fritiden. Det visar officiell statistik som tagits fram på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Cirka 1,6 miljoner svenskar säger att de fiskar varje år och andelen kvinnor ökar. - Till det ska räknas cirka en halv miljon barn och ungdomar som fiskar på fritiden och cirka 800 000 turister som fiskar varje år, säger Stig Thörnqvist.

Foto: Sjöfartsverket. Bilden visar en sprucken bomb vid vraken vid Måseskär.

Ny studie visar: Spår av kemiska stridsmedel i fisk och skaldjur vid Måseskärsvraken

Undersökningar vid Måseskärsvraken på västkusten visar spår av kemiska stridsmedel i fisk och skaldjur. Det rör sig om två former av det giftiga ämnet diphenylchlorarsine (Clark 1 och Clark 2) - Vi har hittat väldigt låga halter i några av de individer som undersökts, men det här är ämnen som inte ska förekomma i havsmiljön, säger Christer Larsson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Ny HaV-satsning för att minska utsläpp från små avlopp

Ny HaV-satsning för att minska utsläpp från små avlopp

​För fjärde året i rad utlyser Havs- och vattenmyndigheten, HaV, pengar till projekt för att minska utsläppen från små avlopp. - Vi satsar 1,5 miljoner kronor på nya projekt. Dessutom avsätter vi 1,3 miljoner kronor för fleråriga projekt som påbörjades i fjol, säger utredaren Åsa Gunnarsson.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden