Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Möte i Malmö med Sveriges grannländer om förslag till havsplaner

    ​Under våren har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och länsstyrelserna samlat till flera möten runt om i landet för att diskutera förslagen till statliga havsplaner. Den 19 juni blir det internationellt samrådsmöte i Malmö. - Sverige har stort intresse av samordning mellan länder eftersom vi har många grannar med angränsande havsområden, nio stycken plus Åland, säger Thomas Johansson på HaV.

  • Tio projekt om marin pedagogik får dela på 2,5 miljoner kronor

    ​I april utlyste Havs- och vattenmyndigheten 2,5 miljoner kronor för aktiviteter eller produktion av material inom marin pedagogik. - Vi har fått 31 ansökningar från förskolor, skolor, Naturrum, kunskapscenter och föreningar. Det är fantastiskt att få ta del av alla engagerade idéer om hur barn och ungdomar ska få möjlighet att upptäcka och förstå hur viktiga haven är, säger Monica Forsell.

  • HaV föreslår nytt arbetssätt för att nå bevarandemål i marina skyddade områden till 2020

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fick i höstas uppdrag av regeringen att utreda vilka åtgärder, med betoning på fiske, som behövs i marina skyddade områden för att nå de uppsatta bevarandemålen till 2020. I uppdraget ingick även att utreda vilka effekter bottentrålning har på livsmiljöer och de arter som lever där, främst inom marina skyddade områden och innanför trålgränsen.

  • HaV inför förbud för ålfiske november till januari

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inför förbud för fiske efter ål i svenska kustområden mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019. - Vi beslutar i enlighet med vårt förslag som varit på remiss till fiskets organisationer, länsstyrelser, myndigheter och olika intresseorganisationer, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning på HaV.

  • Ny klassning för badvattenkvaliteten vid Pite havsbad

    Pite havsbad i Norrbotten är ett av Sveriges 441 svenska EU-bad. Inför årets badsäsong har badet klassificerats som ”dålig kvalitet”. Piteå kommun vill nu att klassificeringen ändras till ”tillfredsställande kvalitet”. - Vi bedömer att provresultaten ligger inom osäkerhetsgränsen. Resultat från tidigare mätningar stärker bilden av att deras klassificering är rimlig, säger Björn Sjöberg på HaV.

  • 8-fjordar vinner vattenpriset Sjöstjärnan: "Vi är fantastiskt glada och stolta"

    Årets vinnare av vattenmiljöpriset Sjöstjärnan blir projektet ”8-fjordar” i Bohuslän. Niclas Åberg, projektledare, Sara Ejvegård, miljöinformatör och Bo Pettersson, kommunalråd i Stenungsunds kommun, fick i dag ta emot priset från miljöminister Karolina Skog på Havs- och vattenforum i Göteborg. - Vi är fantastiskt glada och riktigt stolta över det här, säger projektledare Niclas Åberg.

  • Ny rapport visar: Satsning på selektiva fiskeredskap ger mer hållbart fiske

    Under fyra år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delat ut 38 miljoner kronor till projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt fiske. Projekten har utförts i samarbete mellan yrkesfisket och Sveriges lantbruksuniversitet. Satsningen presenteras i dag på Havs- och vattenforum. - Fisket har haft många goda idéer kring hur de ska kunna fiska mer selektivt, säger Hans Nilsson på SLU.

  • Inför årets badsäsong: Allt fler svenska EU-bad har utmärkt vattenkvalitet

    92 procent av de 441 svenska EU-baden har god vattenkvalitet. Endast ett svenskt EU-bad har klassificerats med dålig vattenkvalitet inför årets badsäsong. - Allt fler svenska EU-bad har fått klassificeringen ”utmärkt” kvalitet på badvattnet. Det är väldigt positivt och vi ser också att kommunerna arbetar aktivt med den här frågan, säger Ylva Engwall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • HaV föreslår lagändringar för fritidsfiske: ”Ökar möjligheten till bra förvaltning”

    ​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, lägger nu, på uppdrag av regeringen, fram förslag på hur lagstiftningen för fritidsfiske kan ändras. HaV föreslår att det ska vara möjligt att införa anmälnings- och rapporteringsskyldighet för visst fritidsfiske. Förslaget innebär också att fritidsfiskare i havet och de fem stora sjöarna i första hand får använda handredskap som flugfiske- eller metspö.

  • FN:s särskilda sändebud till Göteborg: "Vi måste agera nu för att få friska hav"

    FN:s havskonferens i New York i fjol resulterade i över 1 400 frivilliga åtaganden för att rädda haven. Den 17 maj kommer Peter Thomson från Fiji, FN:s första särskilda sändebud för havsfrågor, till Havs- och vattenforum i Göteborg. - Om vi vill ha säkra våra arters framtid på den här planeten så måste vi agera nu för att få friska hav och för att kunna möta klimatförändringar, säger han.

  • Kronprinsessan Victoria till Havs- och vattenforum i Göteborg – Östersjön i fokus i år

    Kronprinsessan Victoria närvarar vid Havs- och vattenforum som i år sätter Östersjön i fokus. Konferensen hålls i Göteborg den 16 och 17 maj. - Vi kommer särskilt att lyfta nyttor med våra hav och ge konkreta exempel på vad som görs lokalt och globalt för att lösa problem som övergödning, fiskdöd och miljögifter i Östersjön, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • HaV:s generaldirektör: ”Trenden vänder men vi får nog inte tillbaka ett Östersjön som det såg ut på 50-talet”

    ”Vi börjar se att trenden vänder men vi kommer nog inte att få tillbaka ett Östersjön som det såg ut på 50-talet, när det var ett ganska näringsfattigt hav.” Så säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i en filmad intervju om utmaningarna för ekosystemen i havet, regeringens 600-miljonersatsning på rena hav och varför det är så viktigt att planera våra havsområden.

Visa mer