Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • EU:s ministerråd sa ja till utkastförbud med flera undantag

    EU:s jordbruks- och fiskeministrar har nått en uppgörelse om hur de vill att den framtida fiskeripolitiken ska se ut. Sverige röstade emot förslaget eftersom man ansåg att undantagen var alltför långtgående. - Genomförandet av ett utkastförbud är ett viktigt steg för att få ett hållbart fiske, säger Bengt Kåmark, utredare på Havs- och vattenmyndighetens internationella enhet.

  • Utkastförbud viktig fråga på ministermöte

    I dag träffas EU:s jordbruks- och fiskeministrar i Bryssel för att diskutera den gemensamma fiskeripolitiken. Målet är bland annat att enas om hur det så kallade utkastförbudet ska genomföras. - Ministerrådet är överens om att införa utkastförbud men det finns olika uppfattningar om vilka tidsgränser och undantag som ska gälla, säger Malin Wilhelmsson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Provfiske efter marmorkräfta i vår

    Hittills har tolv levande och en död marmorkräfta hittats i Märstaån. Nu har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tagit fram en första plan för att kontrollera utbredningen av den invasiva arten. – De har också i uppdrag att se över hur marmorkräftan bäst kan stoppas och vad som händer om den skulle få fäste här, säger Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Öland blir skyddsområde för flodkräftan

    Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat att låta hela Öland bli ett skyddsområde för flodkräftan. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har godkänt förvaltningsplanen och välkomnar beslutet. - Det här är väldigt positivt därför att skyddsområdet stärker förutsättningarna för att bevara flodkräftan nationellt, säger Fredrik Nordwall, chef för enheten för biologisk mångfald och fiske på HaV.

  • Dialogmöte om hur Bottniska viken ska användas i framtiden

    Kan vindkraftsparker, yrkesfiskare och sjöfart samsas i havet - utan att skada ekosystemen? Frågan sätts i fokus på dagens dialogmöte ”Havsplanering – för blå tillväxt och levande hav” i Sundsvall. - HaV har tillsammans med kustlänsstyrelserna fått i uppdrag av regeringen att förbereda införandet av havsplanering i Sverige, ett första steg är att analysera nuläget, säger Berit Pettersson på HaV.

  • 310 miljoner delas ut till länsstyrelserna för vattenvård

    Havs- och vattenmyndigheten fördelar nu 310 miljoner från åtgärdsanslaget för havs- och vattenmiljö till länsstyrelserna för vattenvård. - Det är mindre ekonomiska ramar än i fjol men de kan använda resurserna friare än tidigare, säger generaldirektör Björn Risinger. Pengarna får användas för vattenförvaltning, kalkning, fiskevård, åtgärder för hotade arter och lokala vattenvårdsprojekt.

  • Syrefria bottnar i Östersjön oroar HaV

    Utbredningen av syrefria bottnar i Östersjön var under 2011 rekordstor och läget försämrades under 2012. Det visar färska siffror från SMHI - Situationen är värre än någonsin, i dag omfattar syrebristen nästan 20 procent av Egentliga Östersjöns bottnar, det är väldigt alarmerande, säger Bertil Håkansson, chef för havsförvaltningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Marint skräp i fokus på båtmässan

    I morgon sätts det marina skräpet i fokus på Båtmässan i Göteborg. Experter från Havs- och vattenmyndigheten, miljödepartementet och stiftelsen Håll Sverige Rent finns på plats för att berätta om det växande miljöproblemet. - Det är viktigt att inte använda våra hav som en soptipp utan att vi ser dess värde och behov av skydd, säger Lisa Emelia Svensson, Sveriges havs- och vattenambassadör.

  • HM Konungen lyfte fram ett hållbart fiske

    HM Konungen besökte under onsdagen Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Han fick bland annat en presentation av hur de svenska laxstammarna mår och HaV:s arbete med att förbereda en ny svensk havsplanering. Representanter för Sportfiskarna, Sveriges Fiskares Riksförbund, Världsnaturfonden och länsstyrelsen i Västra Götaland deltog också under det dagslånga besöket.

  • Möte i Madrid för att säkra Europas vatten

    Översvämningar, vattenbrist och hotade vattendrag är tre utmaningar som alla länder i Europa måste hitta lösningar på. I dag går därför startskottet för EU-projektet ”Water Joint Programming Initiative”, Water JPI som är en ny, gemensam forskningsarena. - Vi kan lära av varandra genom samordnad forskning och utbyte av erfarenheter, säger Mats Svensson vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Svensk miljöprofil stärker sjöfarten

    Igår presenterade infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd regeringens handlingsplan för svensk sjöfartsnäring. Havs- och vattenmyndigheten välkomnar regeringens satsning på "En konkurrenskraftig sjöfart genom hög miljöprofil".

  • Fiskeavtal mellan EU och Norge klart

    EU och Norge är nu överens om fiskekvoter och regler för fisket i Nordsjön och Skagerrak för 2013. Därmed får svenska fiskare åter tillträde till norsk zon i Nordsjön. - Många är lättade att avtalet nu finns på plats, säger Karin Linderholm, utredare på Havs- och vattenmyndighetens internationella enhet som deltog vid förhandlingarna.

Visa mer